STEHLÍK, Petr. Chorvatští národní ideologové 19. století a jejich představy o úloze Chorvatska při evropeizaci Bosny a Hercegoviny. In Konference mladých slavistů 2009 (Slovanský areál a Evropa), Praha 4. – 5. 11. 2009. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chorvatští národní ideologové 19. století a jejich představy o úloze Chorvatska při evropeizaci Bosny a Hercegoviny
Název anglicky Croatian National Ideologists of the 19th Century and Their Ideas about the Role of Croatia in Europeanization of Bosnia and Herzegovina
Autoři STEHLÍK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Konference mladých slavistů 2009 (Slovanský areál a Evropa), Praha 4. – 5. 11. 2009, 2009.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Chorvatské cestopisy Bosna Matija Mažuranić Ivan Kukuljević Sakcinski
Klíčová slova anglicky Croatian travelogues Bosnia Matija Mažuranić Ivan Kukuljević Sakcinski
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Petr Stehlík, Ph.D., učo 40258. Změněno: 3. 2. 2019 17:22.
Anotace
Příspěvek se zabývá obrazem Bosny a jejích obyvatel v prvních moderních cestopisech o této zemi sepsaných chorvatskými autory. Analyzovanými díly jsou Pogled u Bosnu (1842) Matiji Mažuraniće a Putovanje po Bosni (1858) Ivana Kukuljeviće Sakcinského. Pohledy obou spisovatelů na tuto zeměpisně, historicky a etnicky blízkou zemi ve vztahu k jejich vlasti byly nevyhnutelně ovlivněny jejich národnostním a ideologickým zázemím. Článek se soustřeďuje na charakterizaci povahy a stupně tohoto vlivu na obraz Bosny a Bosňanů prezentovaný v jejich cestopisech.
Anotace anglicky
This paper deals with the image of Bosnia and its inhabitans in the first modern travelogues from this land written by Croatian authors. The works examined are Matija Mažuranić's A Glance into Ottoman Bosnia (1842) and Travels in Bosnia (1858) by Ivan Kukuljević Sakcinski. Both writers'views of this land - so close to their own motherland geographically, historically and ethnically - were inevitably influenced by their national and ideological background. The paper concentrates on the characterization of the nature and degree of such influence on the image of Bosnia and Bosnians presented in their travelogues.
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 05:39