ŠPINAROVÁ, Lenka, Jindřich ŠPINAR a Jiří VÍTOVEC. Transplantace srdce. Vnitřní lékařství. Praha: Facta Medica s.r.o., 2018, roč. 64, č. 9, s. 860-866. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Transplantace srdce
Název česky Transplantace srdce
Název anglicky Heart transplantation
Autoři ŠPINAROVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant), Jindřich ŠPINAR (203 Česká republika, domácí) a Jiří VÍTOVEC (203 Česká republika, domácí).
Vydání Vnitřní lékařství, Praha, Facta Medica s.r.o. 2018, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00109102
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky imunosuprese; mechanické srdeční podpory; rejekce; terminální srdeční selhání; transplantace
Klíčová slova anglicky immunosuppression; mechanical assisst device; rejection; heart failure; heart transplantation
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 25. 9. 2020 09:19.
Anotace
Je podán přehled o historii, indikacích a sledování po transplantaci srdce, včetně využití mechanických podpor. Jsou zmíněny možné komplikace v potransplantačním sledování jako je rejekce, infekce, vaskulopatie štěpu, metabolické komplikace, hypertenze či malignity. Je shrnuta farmakoterapie, která se užívá zejména k potlačování imunitní odpovědi organizmu. Transplantace srdce zlepšuje prognózu pacientů se srdečním selháním a rovněž kvalitu života. Je podán přehled o historii, indikacích a sledování po transplantaci srdce, včetně využití mechanických podpor. Jsou zmíněny možné komplikace v potransplantačním sledování jako je rejekce, infekce, vaskulopatie štěpu, metabolické komplikace, hypertenze či malignity. Je shrnuta farmakoterapie, která se užívá zejména k potlačování imunitní odpovědi organizmu. Transplantace srdce zlepšuje prognózu pacientů se srdečním selháním a rovněž kvalitu života. Je podán přehled o historii, indikacích a sledování po transplantaci srdce, včetně využití mechanických podpor. Jsou zmíněny možné komplikace v potransplantačním sledování jako je rejekce, infekce, vaskulopatie štěpu, metabolické komplikace, hypertenze či malignity. Je shrnuta farmakoterapie, která se užívá zejména k potlačování imunitní odpovědi organizmu. Transplantace srdce zlepšuje prognózu pacientů se srdečním selháním a rovněž kvalitu života
Anotace anglicky
The article reviews history, indication and follow-up after heart transplantation, including the mechanical assisst devices. Various complications of postransplant follow-up are mentioned, eg. Rejection, infection, vasculopathy, metabolic disorders, hypertension or malignities. Pharmacotherapy used for immunosuppression is discussed. Heart transplantation improves the prognosis of patients with previous heart failure and also their quality of life.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:25