k 2019

Možnosti a způsoby využití české literatury ve výuce češtiny jako cizího jazyka

WALKOVÁ, Denisa

Základní údaje

Originální název

Možnosti a způsoby využití české literatury ve výuce češtiny jako cizího jazyka

Název anglicky

The possibilities and Ways of Using Czech Literature in Teaching Czech as a Foreign Language

Autoři

WALKOVÁ, Denisa (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Mezinárodní konference Čeština a slovenština jako cizí jazyky na lékařských fakultách, 5.-6. 2. 2019, CJV MU, Brno, 2019

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

60206 Specific literatures

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14210/19:00109104

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

Klíčová slova anglicky

Czech as a foreign language; reading techniques; Czech literature

Štítky

Změněno: 31. 3. 2020 05:45, Mgr. Bc. Denisa Walková, Ph.D.

Anotace

V originále

Příspěvek „Možnosti a způsoby využití české literatury ve výuce češtiny jako cizího jazyka“ se zaměřuje využití beletristického textu ve výuce. Představuje také důvody, proč je vhodné českou literaturu do výuky zapojit, strategie jak číst cizojazyčnou (českou) literaturu a kritéria výběru vhodné knihy.Mimo to příspěvek nabízí možné způsoby, jak lze v průběhu výuky pracovat s českou beletrií, jak studenty aktivně zapojit a jaké před-čtecí a po-čtecí aktivity mohou být v této souvislosti využity. S ohledem na specifické zaměření výuky češtiny jako cizího jazyka na lékařských fakultách je účelně vybrána kniha Světoví Češi: příběhy osobností, které proslavily naši zem hl. autora J. Černého. Kniha obsahuje soubor krátkých textů, které se jednotlivě věnují osobnostem z prostředí vědy a medicíny jako byli J. E. Purkyně, J. Jánský, O. Wichterle, J. Skála, J. G. Mendel nebo A. Holý. Na základě těchto populárně-naučných textů určených primárně mládeži jsou ukázány možné postupy práce s literárním textem ve vyučovacích hodinách. V závěru, po představení cvičení s beletristickým textem s hlavním cílem kladeným na zlepšení vyjadřovacích schopností studentů, příspěvek upozorňuje, jaké další oblasti by mohl vybraný text rozvinout.

Anglicky

The article „The possibilities and Ways of Using Czech Literature in Teaching Czech as a Foreign Language“ draws attention to the utility in literary fiction in foreign language education. It also presents the arguments of taking advantage of Czech language in education process, strategies of this specific type of reading foreign (Czech) literary texts and the criteria which a potential literary text should meet. Moreover, the paper provides the possible methods of usage Czech fiction in education process, advice how to involve all students in it and what pre-reading and post-reading activities could be applied. Regarding to the specific topic of teaching Czech as a foreign language at faculties of medicine, the book „Světoví Češi: příběhy osobností, které proslavily naši zem“ by J. Černý was chosen. The publication collects a short stories about Czech famous people, some of which are scientists and doctors such as J. E. Purkyně, J. Jánský, O. Wichterle, J. Skála, J. G. Mendel or A. Holý. Based on these young adult popular science texts, it is able to demonstrate potential strategies to read the literary text in a lesson. In the end, not only does the article offer a variety of tasks which can lead to an improvement in students‘ communication skills, but also points at the text‘s potential to develop another students‘ abilities.

Návaznosti

MUNI/A/1260/2018, interní kód MU
Název: Studentská odborná činnost v rámci studia české literatury a mezikulturních studií v r. 2019 (Akronym: SOČČL2019)
Investor: Masarykova univerzita, Studentská odborná činnost v rámci studia české literatury a mezikulturních studií v r. 2019, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty