KUSHKEVYCH, Ivan, Dani DORDEVIĆ a Monika VÍTĚZOVÁ. Toxicity of hydrogen sulfide toward sulfate-reducing bacteria Desulfovibrio piger Vib-7. Archives of Microbiology. New York: Springer, 2019, roč. 201, č. 3, s. 389-397. ISSN 0302-8933. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/s00203-019-01625-z.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Toxicity of hydrogen sulfide toward sulfate-reducing bacteria Desulfovibrio piger Vib-7
Autoři KUSHKEVYCH, Ivan (804 Ukrajina, garant, domácí), Dani DORDEVIĆ (203 Česká republika) a Monika VÍTĚZOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Archives of Microbiology, New York, Springer, 2019, 0302-8933.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10606 Microbiology
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Full Text
Impakt faktor Impact factor: 1.884
Kód RIV RIV/00216224:14310/19:00109107
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s00203-019-01625-z
UT WoS 000462145000012
Klíčová slova anglicky Hydrogen sulfide; Toxicity; Sulfate-reducing bacteria; Ulcerative colitis
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 11. 5. 2020 12:08.
Anotace
Sulfate-reducing bacteria (SRB) belonging to the intestinal microbiota are the main producers of hydrogen sulfide and their increasing amount due to the accumulation of this compound in the bowel are involved in the initiation and maintenance of inflammatory bowel disease. The purpose of this experiment is to study the relative toxicity of hydrogen sulfide and survival of Desulfovibrio piger Vib-7 through monitoring: sulfate reduction parameters (sulfate consumption, hydrogen sulfide production, lactate consumption and acetate production) and kinetic parameters of these processes. The research is highlighting the survival of intestinal SRB, D. piger Vib-7 under the influence of different hydrogen sulfide concentrations (1–7 mM). The highest toxicity of H2S was measured in the presence of concentrations higher than 6 mM, where growing was stopped, though metabolic activities were not 100% inhibited. These findings are confirmed by cross correlation and principal component analysis that clearly supported the above mentioned results. The kinetic parameters of bacterial growth and sulfate reduction were inhibited proportionally with increasing H2S concentration.
Návaznosti
MUNI/A/0902/2018, interní kód MUNázev: Podpora výzkumné činnosti studentů Mikrobiologie a molekulární biotechnologie 3
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumné činnosti studentů Mikrobiologie a molekulární biotechnologie 3, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 7. 2024 21:23