J 2018

Představení a možnosti využití xMAP technologie v oblasti bezpečnosti potravin

HUVAROVÁ, Veronika; Radka DZIEDZINSKÁ; Nikol RESLOVÁ and Petr KRÁLÍK

Basic information

Original name

Představení a možnosti využití xMAP technologie v oblasti bezpečnosti potravin

Name (in English)

Introduction and usage of xMAP technology in the field of food safety

Authors

HUVAROVÁ, Veronika (203 Czech Republic, belonging to the institution); Radka DZIEDZINSKÁ (203 Czech Republic); Nikol RESLOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Petr KRÁLÍK (203 Czech Republic, guarantor)

Edition

Veterinářství, Profi Press s.r.o. 2018, 0506-8231

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Article in a journal

Field of Study

10608 Biochemistry and molecular biology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

References:

RIV identification code

RIV/00216224:14310/18:00106135

Organization unit

Faculty of Science

Keywords (in Czech)

xMAP; bezpečnost potravin; multiplexní detekce

Keywords in English

xMAP; food safety; multiplex detection

Tags

Reviewed
Changed: 9/2/2019 14:40, Mgr. Nikol Reslová, Ph.D.

Abstract

In the original language

xMAP (x = analyt, MAP = Multi-Analyte Profiling) je nová technologie umožňující současnou detekci řady látek v jednom vzorku současně. Těmito látkami mohou být nukleové kyseliny nebo proteiny, což umožňuje detekci a typizaci patogenních mikroorganismů, určení druhového složení potravin nebo krmiv nebo současnou identifikaci velkého množství antigenů či protilátek. Cílem této práce bylo představit technologii xMAP, její princip a využití v oblasti bezpečnosti potravin. Tato práce je zároveň stručným přehledem toho, jak již byla technologie xMAP úspěšně aplikována pro detekci a typizaci virů, bakterií, parazitů, kvasinek nebo plísní a také v oblasti falšování potravin.

In English

xMAP (x = analyte, MAP = Multi-Analyte Profiling) is a new technology enabling simultaneous detection of a number of substances in one sample. These substances may be nucleic acids or proteins, allowing the detection and typing of pathogenic microorganisms, the determination of the composition of foods or feeds, or the simultaneous identification of a large number of antigens or antibodies. The aim of this work was to introduce xMAP technology, its principle and use in food safety. This work is also a brief overview of how has been xMAP technology successfully applied for the detection and typing of viruses, bacteria, parasites, yeasts or fungi, as well as in the field of food adulteration.