2018
Představení a možnosti využití xMAP technologie v oblasti bezpečnosti potravin
HUVAROVÁ, Veronika; Radka DZIEDZINSKÁ; Nikol RESLOVÁ and Petr KRÁLÍKBasic information
Original name
Představení a možnosti využití xMAP technologie v oblasti bezpečnosti potravin
Name (in English)
Introduction and usage of xMAP technology in the field of food safety
Authors
HUVAROVÁ, Veronika (203 Czech Republic, belonging to the institution); Radka DZIEDZINSKÁ (203 Czech Republic); Nikol RESLOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Petr KRÁLÍK (203 Czech Republic, guarantor)
Edition
Veterinářství, Profi Press s.r.o. 2018, 0506-8231
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Article in a journal
Field of Study
10608 Biochemistry and molecular biology
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
is not subject to a state or trade secret
References:
RIV identification code
RIV/00216224:14310/18:00106135
Organization unit
Faculty of Science
Keywords (in Czech)
xMAP; bezpečnost potravin; multiplexní detekce
Keywords in English
xMAP; food safety; multiplex detection
Tags
Reviewed
Changed: 9/2/2019 14:40, Mgr. Nikol Reslová, Ph.D.
In the original language
xMAP (x = analyt, MAP = Multi-Analyte Profiling) je nová technologie umožňující současnou detekci řady látek v jednom vzorku současně. Těmito látkami mohou být nukleové kyseliny nebo proteiny, což umožňuje detekci a typizaci patogenních mikroorganismů, určení druhového složení potravin nebo krmiv nebo současnou identifikaci velkého množství antigenů či protilátek. Cílem této práce bylo představit technologii xMAP, její princip a využití v oblasti bezpečnosti potravin. Tato práce je zároveň stručným přehledem toho, jak již byla technologie xMAP úspěšně aplikována pro detekci a typizaci virů, bakterií, parazitů, kvasinek nebo plísní a také v oblasti falšování potravin.
In English
xMAP (x = analyte, MAP = Multi-Analyte Profiling) is a new technology enabling simultaneous detection of a number of substances in one sample. These substances may be nucleic acids or proteins, allowing the detection and typing of pathogenic microorganisms, the determination of the composition of foods or feeds, or the simultaneous identification of a large number of antigens or antibodies. The aim of this work was to introduce xMAP technology, its principle and use in food safety. This work is also a brief overview of how has been xMAP technology successfully applied for the detection and typing of viruses, bacteria, parasites, yeasts or fungi, as well as in the field of food adulteration.