VU, Dai Long, Kumar SAURAV, Mykola MYLENKO, Karolina RANGLOVA, Jan KUTA, Daniela EWE, Jiří MASOJÍDEK a Pavel HROUZEK. In vitro bioaccessibility of selenoamino acids from selenium (Se)-enriched Chlorella vulgaris biomass in comparison to selenized yeast; a Se-enriched food supplement; and Se-rich foods. Food Chemistry. Oxford, UK: Elsevier Science, 2019, roč. 279, May, s. 12-19. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.12.004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název In vitro bioaccessibility of selenoamino acids from selenium (Se)-enriched Chlorella vulgaris biomass in comparison to selenized yeast; a Se-enriched food supplement; and Se-rich foods
Autoři VU, Dai Long (203 Česká republika), Kumar SAURAV (203 Česká republika), Mykola MYLENKO (203 Česká republika), Karolina RANGLOVA (203 Česká republika), Jan KUTA (203 Česká republika, garant, domácí), Daniela EWE (203 Česká republika), Jiří MASOJÍDEK (203 Česká republika) a Pavel HROUZEK (203 Česká republika).
Vydání Food Chemistry, Oxford, UK, Elsevier Science, 2019, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 40401 Agricultural biotechnology and food biotechnology
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Full Text
Impakt faktor Impact factor: 6.306
Kód RIV RIV/00216224:14310/19:00109133
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.12.004
UT WoS 000454689200002
Klíčová slova anglicky Bioaccessibility; Selenoamino acids; Selenium enriched Chlorella vulgaris; Gas chromatography atmospheric pressure chemical ionization high resolution mass spectrometry (GC-APCI-HRMS); Selenized yeast
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 16. 3. 2020 13:33.
Anotace
Selenium (Se) is an indispensable microelement in our diet and health issues resulting from deficiencies are well documented. Se-containing food supplements are available on the market including Se-enriched Chlorella vulgaris (Se-Chlorella) which accumulates Se in the form of Se-amino acids (Se-AAs). Despite its popular uses, data about the bioaccessibility of Se-AAs from Se-Chlorella are completely missing. In the present study, gastrointestinal digestion times were optimized and the in vitro bioaccessibility of Se-AAs in Se-Chlorella, Se-yeast, a commercially available Se-enriched food supplement (Se-supplement) and Se rich foods (Se-foods) were compared. Higher bioaccessibility was found in Se-Chlorella (similar to 49%) as compared to Se-yeast (similar to 21%), Se-supplement (similar to 32%) and Se-foods. The methods used in production of Se-Chlorella biomass were also investigated. We found that disintegration increased bioaccessibility whereas the drying process had no effect. Similarly, temperature treatment by microwave oven also increased bioaccessibility whereas boiling water did not.
Návaznosti
EF16_013/0001761, projekt VaVNázev: RECETOX RI
LM2015051, projekt VaVNázev: Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (Akronym: RECETOX RI)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkumná infrastruktura RECETOX
LM2015055, projekt VaVNázev: Centrum pro systémovou biologii (Akronym: C4SYS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, The national infrastructure C4SYS - Centre for Systems Biology
VytisknoutZobrazeno: 30. 7. 2024 19:55