CHOCHOLATÝ, Miroslav. Obraz cizince v Hostovského válečných prózách. In Václav Vaněk, Jan Wiendl. Egon Hostovský. Literární dobrodružství českého židovského spisovatele ve 20. století. 1. vyd. Praha: Karlova univerzita, 2018, s. 57-65. ISBN 978-80-7308-887-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Obraz cizince v Hostovského válečných prózách
Název česky Obraz cizince v Hostovského válečných prózách
Název anglicky The Image of a Stranger in Hostovský s War Prose
Autoři CHOCHOLATÝ, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, Egon Hostovský. Literární dobrodružství českého židovského spisovatele ve 20. století, od s. 57-65, 9 s. 2018.
Nakladatel Karlova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/18:00106329
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7308-887-3
Klíčová slova česky román; emigrace; vnitřní exil; asimilace; integrace; cizinec; metafyzická vina;
Klíčová slova anglicky novel; immigration; inner exile; assimilation; ctranger; metaphysical guilt;
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Miroslav Chocholatý, Ph.D., učo 55082. Změněno: 15. 3. 2019 11:13.
Anotace
Studie se zabývá obrazem cizince v tvorbě Egona Hostovského. V kontextové části bude zachycena geneze a vývoj tohoto tématu v různých obdobích Hostovského tvorby. Zvažovány budou otázky, do jaké míry jsou protagonisté cizinci z vlastní volby nebo z donucení (do jaké míry v nich Hostovský řeší otázky spjaté s emigrací, vnitřním exilem, asimilací, integrací a menšinami). Zmiňovány jsou konstantní znaky Hostovského poetiky, jako například pohyb jednotlivých postav v konvergentním prostoru implikující omezenost jejich existence či motivy metafyzické viny, které z protagonistů činí Ahasvery 20. století. Za vlastní analytický prostor je zvolena trojice odlišných románů, které se potkaly v souboru Cizinci hledají byt (1967), a sice Listy z vyhnanství, Sedmkrát v hlavní úloze a Cizinec hledá byt. Pozornost je věnována také románu Úkryt.
Anotace anglicky
The paper focuses on the portrait of a stranger in Egon Hostovskýs work. The contextual part deals with the genesis and development of this theme in different periods of Hostovskýs work. To what extent are the protagonists strangers by their own decision and to what extent is the position of a stranger imposed on them? To want extent is Hostovský in his prose trying to come to terms with emigration, inner exile, assimilation, integration and ethnic minorities? These are the questions considered below. Constant features of Hostovskýs poetics will be also mentioned, including the movement of individual characters in a convergent space, which implies their limited existence, or motifs of metaphysical guilt which makes the characters wander like 20th centurys Ahasvers. The actual analytical space consists of three war novels which were published in a collection Cizinci hledají byt (1967): Listy z vyhnanství, Sedmkrát v hlavní úloze and Cizinec hledá byt. The novel Úkryt is also analysed.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 07:09