PAPEŽ, Jan, Jiří ŠTARHA, Petr JABANDŽIEV, Andrea BRZOBOHATÁ a Zdeněk DOLEŽEL. Těžká intoxikace metamfetaminem u batolete. Pediatrie pro praxi. 2018, roč. 2018/19, č. 6, 1 s. ISSN 1213-0494.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Těžká intoxikace metamfetaminem u batolete
Autoři PAPEŽ, Jan, Jiří ŠTARHA, Petr JABANDŽIEV, Andrea BRZOBOHATÁ a Zdeněk DOLEŽEL.
Vydání Pediatrie pro praxi, 2018, 1213-0494.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky intoxikace, metamfetamin, děti
Klíčová slova anglicky intoxication, methamphetamine, children
Změnil Změnila: Květa Blatná, učo 107384. Změněno: 26. 2. 2019 11:01.
Anotace
Náhodné požití různých látek představuje u nejmenších dětí poměrně častou příčinu návštěvy zdravotnického zařízení. Často jde o požití látek/substancí, které mají malou toxicitu, nebo látek toxických, ale požitých v nízkých dávkách, a proto pouze malá část dětí skutečně vyžaduje hospitalizaci. Ještě menší skupinu tvoří děti, které jsou ohrožené na životě. Sem patří zejména děti intoxikované nebezpečnými léky (např. léky působícími na kardiovaskulární systém, tricyklickými antidepresivy, perorálními antidiabetiky atd.), některými chemickými látkami, jedovatými rostlinami či houbami. V neposlední řadě se však můžeme setkat se závažnými náhodnými otravami dětí způsobenými návykovými látkami. Kazuistika prezentuje případ 14měsíčního batolete s těžkou otravou metamfetaminem, která byla komplikována rozvojem rabdomyolýzy.
Anotace anglicky
Accidental ingestions of various substances represent a relatively common cause of healthcare facility visit among babies. Sincemost of the substances have low toxicity and those toxic are taken in nontoxic doses, only a small segment of the children needsto be admitted into a hospital. Even a smaller segment is in a real life-threatening situation. Especially children intoxicated bydangerous medicaments (e.g. cardiovascular agents, tricyclic antidepressants, oral antidiabetic medication etc.), some chemicals,poisonous plants or mushrooms belong to this group. Last but not least, severe accidental intoxication caused by addictive substancesalso do occur. We present a case report of a 14-month-old toddler with severe metamphetamine intoxication that wascomplicated by evolution of rhabdomyolysis.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 20:28