TITĚRA, Dalibor, Pavel HYRŠL, Jiří DANIHLÍK a Jaroslav HAVLÍK. Diagnostika dlouhověkosti včel - včelstva. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Diagnostika dlouhověkosti včel - včelstva
Název česky Diagnostika dlouhověkosti včel - včelstva
Název anglicky Diagnosis of honey bee longevity - colonies
Autoři TITĚRA, Dalibor (203 Česká republika, garant), Pavel HYRŠL (203 Česká republika, domácí), Jiří DANIHLÍK (203 Česká republika) a Jaroslav HAVLÍK (203 Česká republika).
Vydání 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Technicky realizované výsledky (prototyp, funkční vzorek)
Obor 40301 Veterinary science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00100672
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Apis mellifera; diagnostika; dlouhověkost; přezimování; včela medonosná; včelstvo
Klíčová slova anglicky Apis mellifera; diagnostics; longevity; overwintering; honey bee; colony
Technické parametry Podstatou technického řešení předkládaného funkčního vzorku je vyvinutí diagnostických postupů pro odlišení krátkověké (letní) a dlouhověké (zimní) generace včel ve včelstvu. První fáze technického řešení funkčního vzorku se zabývala nalezením vhodných fyziologických a imunitních parametrů pro včelu medonosnou Apis mellifera. Další fází bylo otestovat rozdíly vybraných parametrů mezi krátkověkou a dlouhověkou generací včel. V závěrečné fázi technického řešení byly stanoveny konkrétní metodiky a rozmezí naměřených hodnot typické pro krátkověkou a dlouhověkou generaci včel.
Změnil Změnil: doc. RNDr. Pavel Hyršl, Ph.D., učo 9982. Změněno: 5. 3. 2019 13:41.
Anotace
Příkladem realizace technického řešení předkládaného funkčního vzorku jsou tři včelstva na experimentálním včelíně Kývalka u Brna. V určených včelstvech č. 25, 31 a 59 neprobíhaly ţádné jiné experimenty a zacházeno s nimi bylo dle postupů správné včelařské praxe. Jsou to silná včelstva, kdy víme, ţe uţ zdárně přezimovala a predikujeme i další přeţití zimy. Včelstva jsou fotograficky zdokumentována a následně uvádíme záznamy ze včelařského deníku (včetně taxace a informace o přítomnosti pylu). Odběr celých včel a hemolymfy proběhl dne 20.7.2018 s cílem deklarovat, ţe prezentované fyziologické a imunitní parametry jsou srovnatelné se včelstvy pouţitými pro opakované odběry v rámci projektu NAZV QJ1610248. Cílem funkčního vzorku je vytvoření diagnostických postupů pro odlišení krátkověké a dlouhověké generace včel ve včelstvu; dlouhověkost je významná vlastnost (soubor parametrů), které měříme v danou roční dobu.
Anotace anglicky
We established three honey bee colonies on experimental apiary Kyvalka near Brno. Selected colonies were healthy and in good condition after at least one successful overwintering. Colonies are well documented by photos and rearing records. We collected haemolymph samples which were analysed for physiological and immune parameters with the aim to select markers for summer and winter generation of honey bees.
Návaznosti
QJ1610248, projekt VaVNázev: Dlouhověkost včel a její úloha v udržitelném chovu (Akronym: Dlouhověkost)
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Dlouhověkost včel a její úloha v udržitelném chovu
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:45