J 2018

Příprava pokrmů v základním vzdělání aneb kde se dobře vaří, tam se dobře daří

MUŽÍKOVÁ, Leona, Martina VOZNICOVÁ and Halina MATĚJOVÁ

Basic information

Original name

Příprava pokrmů v základním vzdělání aneb kde se dobře vaří, tam se dobře daří

Name (in English)

Preparing meals in primary education or where it is well cooked is good

Authors

MUŽÍKOVÁ, Leona (203 Czech Republic, belonging to the institution), Martina VOZNICOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis s.r.o. 2018, 1211-846X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14410/18:00106374

Organization unit

Faculty of Education

Keywords (in Czech)

příprava pokrmů; základní vzdělávání

Keywords in English

preparing meals; basic education

Tags

Reviewed
Změněno: 1/3/2019 08:27, PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.

Abstract

V originále

Výuka tematického okruhu Příprava pokrmů na základních školách má své opodstatnění. Žáci se učí nejen novým dovednostem v oblasti přípravy pokrmů, ale rozvíjí si i znalosti a dovednosti z oblasti potravin a výživy, učí se gastronomickým pravidlům, základům ekonomiky a hospodaření, domácí ekologii, hygieně i vhodnému chování u jídelního stolu. Současně se u dětí rozvíjí jejich tvořivost a manuální zručnost. Výzkum přinesl pozitivní i negativní výsledky. Počet škol, kde je realizována příprava pokrmů na 2. stupni ZŠ, je poměrně velký: v brněnském regionu je to 77 % škol. Současně průzkum odhalil řadu překvapivých negativních poznatků. Tematický celek vyučují učitelé různých aprobací bez nutnosti vzdělání v příslušném oboru. Zdrojem výukových materiálů jsou nejčastěji různé internetové stránky, protože v současné době není k dispozici žádná aktuální učebnice či komplexní metodické texty schválené MŠMT.

In English

Teaching of thematic area Preparing meals at elementary schools is well-founded. Students learn not only new skills in food preparation but also develop knowledge and skills in the field of food and nutrition, learn gastronomic rules, the basics of economics and farming, home ecology, hygiene and appropriate eating at the dining table. At the same time children develop their creativity and manual skills. Research has produced both positive and negative results. The number of schools where the dishes are being prepared at the 2 nd grade is relatively large: 77% of schools in the Brno region. At the same time, the survey revealed a number of surprising negative findings. The thematic unit is taught by teachers of various approvals without the need for education in the relevant field. The source of teaching materials is most often different websites because there are currently no current textbooks or comprehensive methodological texts approved by the Ministry of Education.