NEHYBA, Jan a Marika KROUTILOVÁ. Neuromýty u učitelů na základní škole. In XXVI. ročník konference České asociace pedagogického výzkumu Transdisciplinarita v pedagogických vědách. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Neuromýty u učitelů na základní škole
Název česky Neuromýty u učitelů na základní škole
Název anglicky Neuromyths in the elementary school teachers
Autoři NEHYBA, Jan a Marika KROUTILOVÁ.
Vydání XXVI. ročník konference České asociace pedagogického výzkumu Transdisciplinarita v pedagogických vědách, 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Neuromýty ve vzdělávání; neuropedagogika; mylné představy; učitel; základní škola
Klíčová slova anglicky Neuromyths in education; neuropedagogics; misconceptions; teacher; elementary school;
Změnil Změnil: Mgr. Bc. Jan Nehyba, Ph.D., učo 106930. Změněno: 27. 2. 2019 16:30.
Anotace
Východiskem pro studii je dlouhodobé přes 50. let (srovnej Lederman, 1992) zkoumání mylných představ u učitelů. V tomto kontextu se příspěvek zaměřuje na zcela novou dynamicky se rozvíjející oblast v kontextu mylných představ, tím je problematika neuromýtů. V této souvislosti se opíráme o několik stěžejních zdrojů, které rámují problematiku neuromýtu ve vzdělávání. Předně jde o jednou z prvních studií na toto téma, kterou je studie Dekker et al. (2012) a dále srovnávací studie Ferrera et al. (2016). Na základě těchto empirických studií formujeme východiska zkoumání pro tuzemský kontext. Více než 50 % učitelů věří deseti neuromýtům z osmnácti námi předložených. Náš výsledek je obdobný výsledkům ve Velké Británii, Nizozemí, Americe a Turecku, kde učitelé ve značné míře věřili nadpolovičnímu počtu neuromýtů. Nezjistili jsme žádný statistický rozdíl v tom, zda učitelé na alternativních základních školách věří celkově všem neuromýtům více než učitelé na běžných základních školách, přesto jsme našli některé rozdíly mezi jednotlivými neuromýty u učitelů na základních a alternativních základních školách.
Anotace anglicky
The aim of this study is explore how teachers believes neuromyths in education. In the theoretical part we pay to attention to various foreign researchs on neuromyths. In empirical part we focuse on teachers who are active at ordinary elementary school and alternative elementary schools. The main aim of the work is to find out the extent of neuromyths in the beliefs of teachers at elementary schools in Brno. Results showed that on average, more than 50% teachers believed 10 from 18 of the neuromyths. We did not find general differences between teachers, who are in alteranative and ordinary elementary school.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 10:49