NOVOTNÁ, Markéta a Josef KUNC. Demografické výzvy v kontextu udržitelnosti destinace: Asiaté v Praze. In Konference ČDS 2019: Demografie – město – venkov. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Demografické výzvy v kontextu udržitelnosti destinace: Asiaté v Praze
Název anglicky Demographic challenges in the context of the destination sustainability: Asian visitors in Prague
Autoři NOVOTNÁ, Markéta (203 Česká republika, garant, domácí) a Josef KUNC (203 Česká republika, domácí).
Vydání Konference ČDS 2019: Demografie – město – venkov, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50402 Demography
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/19:00109717
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky cestovní ruch; globální trendy; historická centra měst; udržitelnost
Klíčová slova anglicky tourism; global trends; historical city centres; sustainability
Změnil Změnila: Ing. Markéta Novotná, Ph.D., učo 349165. Změněno: 23. 5. 2019 14:46.
Anotace
V důsledku demografického vývoje dochází ke změnám, které působí na různé aspekty ekonomiky. Z toho důvodu je i cestovní ruch jako multioborová disciplína ovlivňován demografickými trendy. Proměnné jako stárnutí populace, změna hodnot a životního stylu formují poptávku a působí na návštěvnost destinací. V různých regionech tak dochází ke změnám charakteru rozvoje cestovního ruchu i jeho intenzity, což může vyvolávat tlak na udržitelnost destinací. Významným dynamicky se rozvíjejícím zdrojovým trhem se stává Čína a Jižní Korea. Tento poptávkový segment vykazuje v českých destinacích vysoce rostoucí trend. Většina z nich míří do Prahy, jejíž historické centrum již čelí kongesci a dalším negativním dopadům souvisejícím s vysokou koncentrací návštěvníků. Příspěvek se proto s využitím statistických dat zaměřuje na vývojové tendence a spotřebitelské chování návštěvníků z těchto zdrojových zemí, které na základě terénního šetření doplňuje o jejich prostorovou diverzifikaci v centru Prahy. Poukazuje na nezbytnost monitorování demografických změn za účelem identifikace jejich vlivu na udržitelnost a přijetí patřičných opatření.
Anotace anglicky
As a result of demographic development, there are changes affecting different aspects of the economy. Tourism from a multidisciplinary view point is also influenced by these trends. Variables such as population aging, change in values and lifestyles shape tourism demand and affect the travel to destinations. It may put pressure on the destination sustainability. From this point of view, China and South Korea are becoming significant, dynamically developing source markets. This demand segment also shows a highly growing trend in the Czech destinations. The paper focuses on their characteristics and consumer behaviour, incl. the spatial diversification in the centre of Prague based on the field research.
Návaznosti
MUNI/A/1166/2018, interní kód MUNázev: Udržitelnost destinace pod tlakem globálních trendů v cestovním ruchu (Akronym: UDECR)
Investor: Masarykova univerzita, Udržitelnost destinace pod tlakem globálních trendů v cestovním ruchu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 02:23