J 2019

Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 1)

KŘIVSKÁ, Anna, Danuše LEFNEROVÁ and Ondřej ZVĚŘINA

Basic information

Original name

Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 1)

Name in Czech

Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 1)

Name (in English)

Dried fruits and their safety (part 1)

Authors

KŘIVSKÁ, Anna (203 Czech Republic, belonging to the institution), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Ondřej ZVĚŘINA (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Výživa a potraviny, Výživaservis s.r.o. 2019, 1211-846X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30308 Nutrition, Dietetics

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

RIV identification code

RIV/00216224:14110/19:00109866

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords (in Czech)

sušené ovoce

Keywords in English

dried fruits

Tags

Tags

Reviewed
Změněno: 5/5/2020 09:29, Mgr. Tereza Miškechová

Abstract

V originále

Z hlediska rizik mikrobiologické kontaminace a kontaminace těžkými kovy olovem a kadmiem bylo hodnoceno třicet vzorků sušeného ovoce. Deset druhů ovoce bylo testováno vždy ve třech variantách. Jednalo se o sušené ovoce z konvenční i ekologické produkce, a také o sublimačně sušené ovoce. U všech testovaných vzorků byla prokázána mikrobiální kontaminace s pozitivními nálezy celkového počtu aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů. U některých vzorků byla prokázána kontaminace plísněmi, kvasinkami, presumptivními bakteriemi druhů Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermidis. V žádném vzorku nebyly detekovány koliformní bakterie. Ve vzorcích sušeného ovoce se množství olova a kadmia pohybovalo pod mezí detekce nebo bylo velmi nízké. U žádného vzorku nebyl překročen legislativně stanovený maximální limit pro obsah olova a kadmia v ovoci.

In English

Thirty samples of dried fruit were described from the point of view of the risks of microbiological, lead and cadmium contamination. Ten types of fruit were tested in three variants. There were dried fruits from conventional and organic production, including lyophilized fruits. Positive fi ndings of the total count of aerobic and facultatively anaerobic microorganisms showed microbial contamination in all tested samples. In addition, contamination of some samples with microscopic fungi, yeasts, presumptive bacteria of the species Bacillus cereus, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis has been proven. Coliform bacteria were not detected in any sample. In samples of dried fruit, quantities of lead and cadmium were below the limit of detection or very low. The maximum legal limit for the lead and cadmium contents in fruit was not exceeded in any sample.

Links

MUNI/A/1278/2018, interní kód MU
Name: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masaryk University, Category A