D 2019

Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji

KUBÍČKOVÁ, Helena

Základní údaje

Originální název

Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji

Název anglicky

The SlowFood-CE project as a key to sustainable development

Autoři

KUBÍČKOVÁ, Helena (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Brno, XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků. od s. 531-538, 8 s. 2019

Nakladatel

Masarykova univerzita

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

50704 Environmental sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14560/19:00110035

Organizační jednotka

Ekonomicko-správní fakulta

ISBN

978-80-210-9268-6

UT WoS

000576955800067

Klíčová slova česky

gastronomie; Slow Food CE projekt; kulinářský cestovní ruch; udržitelný rozvoj

Klíčová slova anglicky

gastronomy; Slow Food CE project; gastronomical tourism; food tourism; sustainable development

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 16. 11. 2020 18:39, Ing. Helena Kubíčková

Anotace

V originále

Předkládaný příspěvek představuje celosvětové hnutí Slow Food, které mimo jiné vzniklo v reakci na nepříznivé globální změny, a kulinářský cestovní ruch, aktuální trend cestovního ruchu, jako dva možné nástroje implementace myšlenek udržitelného rozvoje. V průniku těchto instrumentů se nachází projekt Slow Food Central Europe. Cílem tohoto příspěvku je tedy zmapovat problémy zainteresovaných projektových stakeholderů, identifikovat jejich řešení pomocí projektu a na základě dosavadních výstupů vyhodnotit potenciál obdobně zaměřených projektů pro udržitelný rozvoj. Pro zpracování byla použita analýza sekundárních dat a jejich interpretace, rozhovory s participujícími osobami, pozorování a osobní zkušenost autorky. Závěrem lze konstatovat, že projekt Slow Food Central Europe opravdu propojuje myšlenky hnutí Slow Food s trendem kulinářského cestovního ruchu s ohledem na udržitelný cestovní ruch. Jeho existenci je tedy možné označit jako příklad dobré praxe v případě udržitelného rozvoje.

Anglicky

Food, which, among other things, was created in response to unfavorable global changes, and culinary tourism, the current tourism trend, as two possible tools for implementing ideas of sustainable development. In the intersection of these instruments stands the Slow Food Central Europe project. The aim of this paper is to map the problems of the involved project stakeholders, identify their solutions through the project and based on existing outputs to evaluate the potential of similarly oriented projects for sustainable development. Secondary data analysis and its interpretation, interviews with participants, observation and personal experience of the author were used for processing. In conclusion, the Slow Food Central Europe project really links the Slow Food ideas with the trend of culinary tourism with regard to sustainable tourism. Its existence can thus be described as an example of good practice in the case of sustainable development.

Návaznosti

MUNI/A/1166/2018, interní kód MU
Název: Udržitelnost destinace pod tlakem globálních trendů v cestovním ruchu (Akronym: UDECR)
Investor: Masarykova univerzita, Udržitelnost destinace pod tlakem globálních trendů v cestovním ruchu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty