2019
Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji
KUBÍČKOVÁ, HelenaZákladní údaje
Originální název
Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji
Název anglicky
The SlowFood-CE project as a key to sustainable development
Autoři
KUBÍČKOVÁ, Helena (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Brno, XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků. od s. 531-538, 8 s. 2019
Nakladatel
Masarykova univerzita
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
50704 Environmental sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
elektronická verze "online"
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14560/19:00110035
Organizační jednotka
Ekonomicko-správní fakulta
ISBN
978-80-210-9268-6
UT WoS
000576955800067
Klíčová slova česky
gastronomie; Slow Food CE projekt; kulinářský cestovní ruch; udržitelný rozvoj
Klíčová slova anglicky
gastronomy; Slow Food CE project; gastronomical tourism; food tourism; sustainable development
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 16. 11. 2020 18:39, Ing. Helena Kubíčková
V originále
Předkládaný příspěvek představuje celosvětové hnutí Slow Food, které mimo jiné vzniklo v reakci na nepříznivé globální změny, a kulinářský cestovní ruch, aktuální trend cestovního ruchu, jako dva možné nástroje implementace myšlenek udržitelného rozvoje. V průniku těchto instrumentů se nachází projekt Slow Food Central Europe. Cílem tohoto příspěvku je tedy zmapovat problémy zainteresovaných projektových stakeholderů, identifikovat jejich řešení pomocí projektu a na základě dosavadních výstupů vyhodnotit potenciál obdobně zaměřených projektů pro udržitelný rozvoj. Pro zpracování byla použita analýza sekundárních dat a jejich interpretace, rozhovory s participujícími osobami, pozorování a osobní zkušenost autorky. Závěrem lze konstatovat, že projekt Slow Food Central Europe opravdu propojuje myšlenky hnutí Slow Food s trendem kulinářského cestovního ruchu s ohledem na udržitelný cestovní ruch. Jeho existenci je tedy možné označit jako příklad dobré praxe v případě udržitelného rozvoje.
Anglicky
Food, which, among other things, was created in response to unfavorable global changes, and culinary tourism, the current tourism trend, as two possible tools for implementing ideas of sustainable development. In the intersection of these instruments stands the Slow Food Central Europe project. The aim of this paper is to map the problems of the involved project stakeholders, identify their solutions through the project and based on existing outputs to evaluate the potential of similarly oriented projects for sustainable development. Secondary data analysis and its interpretation, interviews with participants, observation and personal experience of the author were used for processing. In conclusion, the Slow Food Central Europe project really links the Slow Food ideas with the trend of culinary tourism with regard to sustainable tourism. Its existence can thus be described as an example of good practice in the case of sustainable development.
Návaznosti
MUNI/A/1166/2018, interní kód MU |
|