V originále
Mikrobiologie je vědní disciplína, která se rozvíjí velice rychle a pro pochopení jejích jevů je nutná dostatečná znalost biochemie, molekulární biologie, imunologie, obecné mikrobiologie, mykologie a virologie. Předložený text je relativně stručný, ale poskytuje dostatečnou sumu informací pro studenty obecné a systematické biologie i biochemie. V textu je popsána struktura buňky bakterií archaeí, kvasinek a mikroskopických vláknitých hub. Další kapitoly jsou věnovány vlivu vnějších podmínek na mikroorganizmy, jejich metabolizmu, přenosu genetické informace a jejich ekologii. Poslední kapitola se zabývá klasifikací vybraných taxonů mikroorganizmů.
In English
Microbiology is an extremely diverse discipline requiring the mastery and integration of data concerning such disciplines as biochemistry, molecular biology, immunology, basic microbiology, mycology, and virology. This book is considerably briefer than that but it contains all information pertinent to students of general or systematic biology and biochemistry. The book describes cell structures of Archaea, yeasts, and microscopic fungi. Next chapters deal with the effect of external conditions on the activity of microorganisms, their metabolism, genetics, and ecology. The last pages of the book focus on the classification of selected taxons of microorganisms.