KOMÁREK, Libor. Career Management Skills – důležitost jejich aplikace a možnosti měření. Kariérové poradenstvo v teórii a praxi. 2019, roč. 2019, č. 15, s. 6-17. ISSN 1338-8231.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Career Management Skills – důležitost jejich aplikace a možnosti měření
Název česky Career Management Skills – důležitost jejich aplikace a možnosti měření
Název anglicky Career Management Skills - the importance of their application and possibilities of measurement
Autoři KOMÁREK, Libor (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Kariérové poradenstvo v teórii a praxi, 2019, 1338-8231.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00110316
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky CMS; kariérní kompetence; kariérní vzdělávání; měření kompetencí
Klíčová slova anglicky CMS; career competencies; career learning; measuring of competences
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Libor Komárek, Ph.D., učo 376302. Změněno: 4. 3. 2020 10:29.
Anotace
V dnešní měnící se době už nestačí být vybaven potřebnými dovednostmi jen při vstupu na trh práce, ale důraz je kladen i na kompetence potřebné k efektivnímu udržení se v něm. Článek je přehledovou studií, která se soustředí právě na tyto kariérní kompetence (career management skills) s důrazem na oblast aplikace v celoživotním vzdělávání, resp. na oblast získávání CMS na vysokých školách. Nejprve definujeme CMS, následně se zaměřujeme na jejich přínosy a možnosti aplikace ve vzdělávání. Další část se zabývá již existujícími kompetenčními rámci pracujícími se CMS a rozporuje možnost vzniku jednoho rámce společného z důvodu národně podmíněných rozdílností. V poslední části se článek zaměřuje na složitost evaluace a měření CMS a navrhuje rozvoj dostatečně metodologicky kvalitních výzkumů a v našem národním kontextu, příp. konstrukci nástroje sloužícího k porovnání výstupů jednotlivých aktivit na CMS zaměřených. Cílem článku není podat vyčerpávající výčet literatury na toto téma napsané, ale spíše představit možnosti a limity celého konceptu CMS, jeho aplikace a měření.
Anotace anglicky
To be equipped with needed skills is not enough only in a moment of a transition and an entrance to the labour market, it is needed to have an ability to stay inside it effectively. This article is a review study; which main objects are these career competences (career management skills) with a special accent on long-life learning area, respectively accent on the acquisition of these skills at universities. First, we define CMS, next we focus on their benefits and opportunities of application in education and learning. Next part describes the existing competences frameworks, which work with CMS and discuss the possibility of creating the one common framework. In the last part of the article, we focus on the obstacles of evaluation and measurement of these competences and discusses needs of more research with strong methodology and construction of tool helps with measurement and evaluation of outcomes from CMS activities.
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 07:36