J 2019

Vliv mikrobiomu na vznik a vývoj kolorektálního karcinomu

ZWINSOVÁ, Barbora, Veronika BRYCHTOVÁ, Martina HRIVŇÁKOVÁ, Lenka ZDRAŽILOVÁ DUBSKÁ, Beatric BENCSIKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Vliv mikrobiomu na vznik a vývoj kolorektálního karcinomu

Název česky

Vliv mikrobiomu na vznik a vývoj kolorektálního karcinomu

Název anglicky

Role of the Microbiome in the Formation and Development of Colorectal Cancer

Autoři

ZWINSOVÁ, Barbora, Veronika BRYCHTOVÁ, Martina HRIVŇÁKOVÁ, Lenka ZDRAŽILOVÁ DUBSKÁ, Beatric BENCSIKOVÁ, Roman ŠEFR, Rudolf NENUTIL, Petra VÍDEŇSKÁ a Eva BUDINSKÁ

Vydání

Klinická onkologie, Ambit Media, a.s. 2019, 0862-495X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Klíčová slova česky

kolorektální karcinom, heterogenita, střevní mikrobiom, dysbióza

Klíčová slova anglicky

colorectal cancer, heterogeneity, gut microbiome, dysbiosis

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 21. 8. 2019 07:49, Mgr. Barbora Zwinsová

Anotace

Anglicky

Background: The clinical, histopathological, and molecular characteristics of colorectal cancer vary considerably. Factors associated with the heterogeneity of this disease and with understanding the effects of heterogeneity on disease progression and response to therapy are critical for the better stratification of patients and the development of new therapeutic methods. Although studies have focused mainly on tumor molecular profiling, current molecular predictive and prognostic factors are relevant to specific groups of colorectal cancer patients and are mostly used to predict the applicability of targeted biological agents rather than to predict their benefits. Molecular profiling fails to capture aspects important for tumor growth and aggressiveness, including the tumor microenvironment. The gut microbiome, consisting of specific communities of all commensal, symbiotic, and pathogenic microorganisms, has been shown to have a significant impact on the development of many diseases, including Crohn’s disease, type II diabetes, and obesity. Recent studies have indicated that long-term dysbiosis of the intestinal microflora can influence the development and progression of colorectal cancer, as well as tumor aggressiveness and response to treatment. Conclusion: This review article summarizes current knowledge of the gut microbiome in colorectal cancer, including the various mechanisms by which the gut microbiome affects the intestinal wall, thereby contributing to the development and progression of colorectal cancer.