2019
Vliv mikrobiomu na vznik a vývoj kolorektálního karcinomu
ZWINSOVÁ, Barbora, Veronika BRYCHTOVÁ, Martina HRIVŇÁKOVÁ, Lenka ZDRAŽILOVÁ DUBSKÁ, Beatric BENCSIKOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Vliv mikrobiomu na vznik a vývoj kolorektálního karcinomu
Název česky
Vliv mikrobiomu na vznik a vývoj kolorektálního karcinomu
Název anglicky
Role of the Microbiome in the Formation and Development of Colorectal Cancer
Autoři
ZWINSOVÁ, Barbora, Veronika BRYCHTOVÁ, Martina HRIVŇÁKOVÁ, Lenka ZDRAŽILOVÁ DUBSKÁ, Beatric BENCSIKOVÁ, Roman ŠEFR, Rudolf NENUTIL, Petra VÍDEŇSKÁ a Eva BUDINSKÁ
Vydání
Klinická onkologie, Ambit Media, a.s. 2019, 0862-495X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Klíčová slova česky
kolorektální karcinom, heterogenita, střevní mikrobiom, dysbióza
Klíčová slova anglicky
colorectal cancer, heterogeneity, gut microbiome, dysbiosis
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 21. 8. 2019 07:49, Mgr. Barbora Zwinsová
Anotace
Anglicky
Background: The clinical, histopathological, and molecular characteristics of colorectal cancer vary considerably. Factors associated with the heterogeneity of this disease and with understanding the effects of heterogeneity on disease progression and response to therapy are critical for the better stratification of patients and the development of new therapeutic methods. Although studies have focused mainly on tumor molecular profiling, current molecular predictive and prognostic factors are relevant to specific groups of colorectal cancer patients and are mostly used to predict the applicability of targeted biological agents rather than to predict their benefits. Molecular profiling fails to capture aspects important for tumor growth and aggressiveness, including the tumor microenvironment. The gut microbiome, consisting of specific communities of all commensal, symbiotic, and pathogenic microorganisms, has been shown to have a significant impact on the development of many diseases, including Crohn’s disease, type II diabetes, and obesity. Recent studies have indicated that long-term dysbiosis of the intestinal microflora can influence the development and progression of colorectal cancer, as well as tumor aggressiveness and response to treatment. Conclusion: This review article summarizes current knowledge of the gut microbiome in colorectal cancer, including the various mechanisms by which the gut microbiome affects the intestinal wall, thereby contributing to the development and progression of colorectal cancer.