2019
Růstové a biochemické změny kořenů hrachu a kukuřice pod vlivem antropogenního stresu
HÁJKOVÁ, Markéta, Marie KUMMEROVÁ, Štěpán ZEZULKA, Petr BABULA, Kateřina SVOBODOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Růstové a biochemické změny kořenů hrachu a kukuřice pod vlivem antropogenního stresu
Název česky
Růstové a biochemické změny kořenů hrachu a kukuřice pod vlivem antropogenního stresu
Název anglicky
Growth and biochemical changes in roots of pea and maize under anthropogenic stress
Autoři
HÁJKOVÁ, Markéta (203 Česká republika, domácí), Marie KUMMEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Štěpán ZEZULKA (203 Česká republika, garant, domácí), Petr BABULA (203 Česká republika), Kateřina SVOBODOVÁ (203 Česká republika) a Ján ŠMERINGAI (703 Slovensko, domácí)
Vydání
1. vyd. Praha, Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2019 - Sborník příspěvků, od s. 41-44, 4 s. 2019
Nakladatel
Česká zemědelská univerzita v Praze
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10611 Plant sciences, botany
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/00216224:14310/19:00107659
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
978-80-213-2949-2
Klíčová slova česky
Pisum sativum; Zea mays; diklofenak; kořeny; oxidativní stres;
Klíčová slova anglicky
Pisum sativum; Zea mays; diclofenac; root system; oxidative stress;
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 19. 9. 2019 12:53, RNDr. Štěpán Zezulka, Ph.D.
V originále
Diklofenak (DCF; 0.1 až 10 mg/L) akumulovaný v kořenech dvacetidenních rostlin hrachu a kukuřice způsobil pokles biomasy a změny v jejich morfologii. Obsah H2O2 a superoxidu se zvýšil u obou druhů. Aktivita antioxidačních obranných mechanismů byla zvýšená u hrachu při nízkých zatíženích DCF, u kukuřice se však snížila pod vlivem všech zatížení. Oxidativní poškození buněk kořenů vyjádřené jako snížená oxidoreduktázová aktivita a narušení integrity membrán potvrdilo vyšší citlivost kukuřice jako jednoděložné rostliny k DCF.
Anglicky
Diclofenac (DCF; 0.1 to 10 mg/L) accumulated in roots of 20-day-old pea and maize plants caused a decrease in their biomass and changes in morphology. Contents of H2O2 and superoxide increased in both species. Activity of antioxidant defence mechanisms was elevated in pea under low DCF treatments, but decreased in maize under all treatments. Oxidative injury of root cells expressed as lowered oxidoreductase activity together with the membrane integrity disruption confirmed higher sensitivity of maize as a monocot plant to DCF.
Návaznosti
GF17-33746L, projekt VaV |
|