Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1559521, author = {Křivská, Anna and Lefnerová, Danuše and Zvěřina, Ondřej}, article_number = {4}, keywords = {dried fruits}, language = {cze}, issn = {1211-846X}, journal = {Výživa a potraviny}, title = {Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2)}, url = {https://www.vyzivaspol.cz/susene-ovoce-a-jeho-bezpecnost-2/}, volume = {2019}, year = {2019} }
TY - JOUR ID - 1559521 AU - Křivská, Anna - Lefnerová, Danuše - Zvěřina, Ondřej PY - 2019 TI - Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2) JF - Výživa a potraviny VL - 2019 IS - 4 SP - 90-94 EP - 90-94 PB - Výživaservis s.r.o. SN - 1211846X KW - dried fruits UR - https://www.vyzivaspol.cz/susene-ovoce-a-jeho-bezpecnost-2/ L2 - https://www.vyzivaspol.cz/susene-ovoce-a-jeho-bezpecnost-2/ N2 - Z hlediska rizik mikrobiologické kontaminace a kontaminace těžkými kovy olovem a kadmiem bylo hodnoceno třicet vzorků sušeného ovoce. Deset druhů ovoce bylo testováno vždy ve třech variantách. Jednalo se o sušené ovoce z konvenční i ekologické produkce, a také o sublimačně sušené ovoce. U všech testovaných vzorků byla prokázána mikrobiální kontaminace s pozitivními nálezy celkového počtu aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů. U některých vzorků byla prokázána kontaminace plísněmi, kvasinkami, presumptivními bakteriemi druhů Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermidis. V žádném vzorku nebyly detekovány koliformní bakterie. Ve vzorcích sušeného ovoce se množství olova a kadmia pohybovalo pod mezí detekce nebo bylo velmi nízké. U žádného vzorku nebyl překročen legislativně stanovený maximální limit pro obsah olova a kadmia v ovoci. ER -
KŘIVSKÁ, Anna, Danuše LEFNEROVÁ a Ondřej ZVĚŘINA. Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2). \textit{Výživa a potraviny}. Výživaservis s.r.o., 2019, roč.~2019, č.~4, s.~90-94. ISSN~1211-846X.
|