KŘIVSKÁ, Anna, Danuše LEFNEROVÁ and Ondřej ZVĚŘINA. Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2) (Dried fruits and their safety (part 2)). Výživa a potraviny. Výživaservis s.r.o., 2019, vol. 2019, No 4, p. 90-94. ISSN 1211-846X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2)
Name in Czech Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2)
Name (in English) Dried fruits and their safety (part 2)
Authors KŘIVSKÁ, Anna (203 Czech Republic, belonging to the institution), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Ondřej ZVĚŘINA (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Výživa a potraviny, Výživaservis s.r.o. 2019, 1211-846X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30308 Nutrition, Dietetics
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14110/19:00110731
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords (in Czech) sušené ovoce
Keywords in English dried fruits
Tags rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Changed: 5/5/2020 09:26.
Abstract
Z hlediska rizik mikrobiologické kontaminace a kontaminace těžkými kovy olovem a kadmiem bylo hodnoceno třicet vzorků sušeného ovoce. Deset druhů ovoce bylo testováno vždy ve třech variantách. Jednalo se o sušené ovoce z konvenční i ekologické produkce, a také o sublimačně sušené ovoce. U všech testovaných vzorků byla prokázána mikrobiální kontaminace s pozitivními nálezy celkového počtu aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů. U některých vzorků byla prokázána kontaminace plísněmi, kvasinkami, presumptivními bakteriemi druhů Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermidis. V žádném vzorku nebyly detekovány koliformní bakterie. Ve vzorcích sušeného ovoce se množství olova a kadmia pohybovalo pod mezí detekce nebo bylo velmi nízké. U žádného vzorku nebyl překročen legislativně stanovený maximální limit pro obsah olova a kadmia v ovoci.
Abstract (in English)
Thirty samples of dried fruit were described from the point of view of the risks of microbiological, lead and cadmium contamination. Ten types of fruit were tested in three variants. There were dried fruits from conventional and organic production, including lyophilized fruits. Positive fi ndings of the total count of aerobic and facultatively anaerobic microorganisms showed microbial contamination in all tested samples. In addition, contamination of some samples with microscopic fungi, yeasts, presumptive bacteria of the species Bacillus cereus, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis has been proven. Coliform bacteria were not detected in any sample. In samples of dried fruit, quantities of lead and cadmium were below the limit of detection or very low. The maximum legal limit for the lead and cadmium contents in fruit was not exceeded in any sample.
Links
MUNI/A/1278/2018, interní kód MUName: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masaryk University, Category A
PrintDisplayed: 6/10/2024 14:38