DLOUHÁ, Dana a Michaela FIALOVÁ. Prevence šikany očima mezinárodních odborníků. Speciální pedagogika. Praha: Univerzita Karlova, 2019, roč. 29, č. 1, s. 53-64. ISSN 1211-2720.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prevence šikany očima mezinárodních odborníků
Název česky Prevence šikany očima mezinárodních odborníků
Název anglicky Prevention of bullying by the view of international experts
Autoři DLOUHÁ, Dana a Michaela FIALOVÁ.
Vydání Speciální pedagogika, Praha, Univerzita Karlova, 2019, 1211-2720.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50302 Education, special
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky šikana; základní škola; případová studie; mezinárodní srovnání; agresor; oběť
Klíčová slova anglicky bullying; primary school; case study; international comparasion; aggresor; victim
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 26. 3. 2020 14:24.
Anotace
Výzkumy věnované fenoménu šikany poukazují na to, že tento jev stále přetrvává a má rostoucí tendenci. Šikana ve školním prostředí je složitý a traumatizující proces, který se dotýká všech účastníků. Autorky si za cíl specifického výzkumného šetření kladly najít stejné či rozdílné vzorce v postupech prevence a intervence šikany ve školách. Stať se opírá o kvalitativní výzkum realizovaný formou fokusní skupiny a pracovních listů. Předkládaná stať prezentuje zjištění, jejichž základem je případová studie týkající se šikany, která byla předložena informantům na mezinárodním setkání odborníků v rámci projektu Stand Up Against Bullying (dále SUAB1). Každá země má při řešení šikany různá specifika, která jsou ve většině případů podložena národními dokumenty. Vzhledem k případové studii autorky našly na úrovni vzdělávacího systému jednotící prvky, zejména v důraze kladeném při řešení tohoto fenoménu na spolupráci rodiny, školy a předních odborníků na sociálněpatologické jevy.
Anotace anglicky
Researches devoted to the phenomenon of bullying show that this phenomenon is persisting and has growing character. Bullying in the school environment is a complex, diffi cult and traumatizing process that touches all the participants. Th e aim of the research was to fi nd the same or diff erent patterns in bullying prevention and intervention practices at schools. Th is thesis is based on specific quality research carried out by the method of focus groups and worksheets. Th e submitted thesis shows the fi ndings based on a case study regarding bullying that was submitted to informants at the international expert summit within the project Stand up against bullying (SUAB1 ). Each country has various specifi cations, usually underlined by national documents, for dealing with bullying. Authors found unifying elements considering the case study, especially the emphasis on family and school cooperation when dealing with bullying on the level of the education system in the cooperation with experts in the field of socially pathological phenomena.
Návaznosti
2016-1-TR01-KA201-034827, interní kód MUNázev: STAND UP AGAINST BULLYING (Akronym: SUAB)
Investor: Evropská unie, STAND UP AGAINST BULLYING
VytisknoutZobrazeno: 15. 7. 2024 21:49