GRŮZOVÁ, Lucie, Veronika NAJVAROVÁ, Veronika RODOVÁ, Zora SYSLOVÁ a Petra VYSTRČILOVÁ. Jak a o čem přemýšlejí? In Výroční konference České asociace pedagogického výzkumu. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak a o čem přemýšlejí?
Název česky Jak a o čem přemýšlejí?
Název anglicky How and about what are they thinking?
Autoři GRŮZOVÁ, Lucie (203 Česká republika, domácí), Veronika NAJVAROVÁ (203 Česká republika, domácí), Veronika RODOVÁ (203 Česká republika, domácí), Zora SYSLOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Petra VYSTRČILOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Výroční konference České asociace pedagogického výzkumu, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/19:00110859
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky pregraduální vzdělávání; profesní vidění; reflexe; učitelství pro MŠ; učitelství pro 1. st. ZŠ
Klíčová slova anglicky pregraduate education; preconcepts; prefesional vision; reflection; preprimary and primary teaching
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 26. 3. 2020 15:41.
Anotace
Příspěvek představuje výsledky analýzy esejí studentů studijních oborů Učitelství pro mateřské školy a Učitelství pro 1. stupeň základní školy. Cílem analýz bylo odpovědět na otázky, jakým jazykem se studenti vyjadřují o realitě preprimárního a primárního vzdělávání a jak tuto realitu tematizují. Specificky jsou analyzována data vztahující se k aktérům, prostředí, výuce v ZŠ a procesům vzdělávání v MŠ. Sledována byla také oblast osobního nastavení studentů k budoucí profesi učitele. Realizovaný výzkum spadá do proudu výzkumu profesionalismu, profesního vzdělávání a profesního rozvoje. Studie zastihuje respondenty v rané fázi profesního rozvoje, v situaci proměny či přechodu od role žáka (a žákovského vidění a pojetí edukace) k roli (a perspektivě) učitele. Narace studentů je nahlížena optikou profesního vidění v jeho nejranější fázi. Výzkumná sonda vychází z analýzy esejí studentů prvního ročníku studijních oborů Učitelství pro mateřské školy a Učitelství pro 1. stupeň základní školy. K analýze esejí bylo využito otevřeného kódování, z něhož vznikl kategoriální systém „Forma a obsah reflexe studentů“. V současné době (duben 2019) probíhá analýza pořízených dat. Závěry budou k dispozici na konci července. Výsledky pomohou odhalit prekoncepty studentů týkající se aktérů, procesů a prostředí školní edukace na počátku jejich pregraduálního vzdělávání. Očekáváme, že zjištění budou využita k proměně vysokoškolské výuky směrem k podpoře studentů jako reflektivních praktiků.
Anotace anglicky
The presentation will report the results of an analysis of essays written by beginning students of study programmes Primary school teacher education and Preprimary school teacher education at the Faculty of Education, Masaryk University. The purpose of the investigation was to shed light on how beginning teachers conceptualise the basic educational phenomena and what language they use to write about them. Data about the issues of actors, environment, instruction and educational processes in kindergarten and primary school were analysed. The general framework of the study is the concept of professionalism, professional education, professional development and attracting prospective teachers to the profession. The first year students’ essays were analysed by means of open coding procedures. The analysis is under way, the findings will be available in July. They are expected to contribute to the further improvement of (Pre)Primary school teacher education at the Masaryk University.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 00:54