KOMENDOVÁ, Jana. Nerovné zacházení z důvodu náboženského vyznání nebo víry v zaměstnání před SDEU. In Viktor Križan. Opus laudat artificem - Pocta prof. JUDr. Helene Barancovej, Dr.Sc. Trnava: Trnavská univerzita v Trnave, Právnická fakulta, 2019, s. 319-335. ISBN 978-80-568-0192-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nerovné zacházení z důvodu náboženského vyznání nebo víry v zaměstnání před SDEU
Název anglicky Unequal Treatment on the grounds of Religion or Belief in Employment before the ECJ
Autoři KOMENDOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Trnava, Opus laudat artificem - Pocta prof. JUDr. Helene Barancovej, Dr.Sc. od s. 319-335, 17 s. 2019.
Nakladatel Trnavská univerzita v Trnave, Právnická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14220/19:00120497
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-568-0192-5
Klíčová slova česky Náboženské vyznání; víra; svoboda vyznání; právo na projev náboženského vyznání; pracoviště; přizpůsobení; rozvázání pracovního poměru; přímá diskriminace; nepřímá diskriminace
Klíčová slova anglicky Religion; belief; freedom of thought; freedom to manifest the religion or belief; workplace; religious accommodation; termination of an employment relationship; direct discrimination; indirect discrimination
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 22. 3. 2022 13:25.
Anotace
Příspěvek je věnován výkladu práva na rovné zacházení s osobami bez ohledu na jejich náboženské vyznání nebo víru v zaměstnání a při výkonu povolání v judikatuře SDEU. Uvedené právo je úzce spojeno se svobodou myšlení, svědomí a náboženství, která je garantována mezinárodními úmluvami o ochraně základních lidských práv a svobod a ústavním pořádkem mnoha členských států EU. Kromě toho příspěvek rozebírá výjimky ze zásady zákazu diskriminace založené na náboženském vyznání nebo víře, které jsou stanoveny unijním právem v souvislosti s právem církví a náboženských společností na sebeurčení. Poslední část příspěvku je věnována přizpůsobení pracovní doby potřebám zaměstnanců, kteří jsou členy vybraných církví, ve vztahu k právu na rovné zacházení v zaměstnání a povolání.
Anotace anglicky
The paper is dedicated to interpretation of the right to equal treatment between persons irrespective to their religion or belief in employment and occupation in the case-aw of the ECJ. This right is closely related to the freedom of thought, conscience and religion guaranteed by international conventions on protection of human rights and fundamental freedoms and constitutional law of many EU Member States. Moreover, the paper analyses exceptions from the principle of non-discrimination based on religion or belief stipulated by EU law with respect to the right of churches and religious groups to self-determination. The last part of the paper focuses on accommodation of working time to needs of employees who are members of selected churches with respect to the principle of equal treatment in employment and occupation.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 22:29