PAŘIL, Petr. O VODĚ A SUCHU V POTOCÍCH A ŘEKÁCH aneb jak připravit naše toky na změnu klimatu a v čem nám mohou vysychající koryta pomoci. In Nasucho 3. NÁRODNÍ KONFERENCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY A ENVIRONMENTÁLNÍHO PORADENSTVÍ, Brno 10. října. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název O VODĚ A SUCHU V POTOCÍCH A ŘEKÁCH aneb jak připravit naše toky na změnu klimatu a v čem nám mohou vysychající koryta pomoci.
Název anglicky About stream and river drying
Autoři PAŘIL, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Nasucho 3. NÁRODNÍ KONFERENCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY A ENVIRONMENTÁLNÍHO PORADENSTVÍ, Brno 10. října, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10501 Hydrology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/19:00111023
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky intermittent streams; drying; retention capacity; environmental education
Změnil Změnil: doc. RNDr. Petr Pařil, Ph.D., učo 70751. Změněno: 23. 10. 2019 09:00.
Anotace
Voda z naší krajiny mizí, díky víceletému suchu vysychají potoky a rychle se snižuje průtok řek. Tento stav není jen důsledkem zrychlující se klimatické změny ale i aktivit člověka, který krajinu i její mikroklima v posledních stovkách let výrazně měnil. Nastartovaný proces nedokážeme rychle zastavit, ale na vodních tocích i v zemědělské krajině můžeme uvažovat o nových přístupech, které by překonávaly řešení spočívající jen v budování nových nádrží či kanálů. Sucho tak může být šance jak využít blížící se katastrofu ke změně starých stereotypů.
Anotace anglicky
Water resources disappearing from our landscape as result of supra-seasonal drought and thus our stream and rivers become intermittent. Although the drought can be a chance how to use onset of incoming disaster for change of old stereotypes in water resources management to novel approaches which helps to improve water retention capacity of our landscape.
Návaznosti
LTC17017, projekt VaVNázev: Validace bioindikačních metod jako nástrojů pro udržitelný management středoevropských vysychavých toků a přenos těchto metod do praxe (Akronym: InterStreaM)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Validace bioindikačních metod jako nástrojů pro udržitelný management středoevropských vysychavých toků a přenos těchto metod do praxe, INTER-COST
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 18:22