HUSA, Petr. Současný pohled na diagnostiku a léčbu hepatitidy B. Vnitřní lékařství. Česká republika: Ambit Media a.s., 2019, roč. 65, č. 9, s. 546-551. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Současný pohled na diagnostiku a léčbu hepatitidy B
Název česky Současný pohled na diagnostiku a léčbu hepatitidy B
Název anglicky Current view on diagnosis and therapy of hepatitis B
Autoři HUSA, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Vnitřní lékařství, Česká republika, Ambit Media a.s. 2019, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30219 Gastroenterology and hepatology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00111133
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky chronická hepatitida B; entekavir; pegylovaný interferon alfa; tenofovir
Klíčová slova anglicky chronic hepatitis B; entecavir; pegylated interferon alpha; tenofovir
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 11. 5. 2020 10:14.
Anotace
Infekce virem hepatitidy B (HBV) je stále celosvětově zdravotním problém s měnicí se epidemiologií v závislosti na řadě faktorů, především na vakcinační politice a migraci. Chronická infekce HBV je označení pro infekci trvající déle než 6 měsíců. Jde o dynamický proces, který odráží interakce mezi virovou replikací a hostitelskou imunitní odpovědí. Ne všichni pacienti chronicky infikovaní HBV mají chronickou hepatitidu B. Všechny osoby chronicky infikované HBV jsou ve zvýšeném riziku progrese do jaterní cirhózy a hepatocelulárního karcinomu. Dlouhodobé podávání účinných nukleosidových nebo nukleotidových inhibitorů reverzní transkriptázy s vysokou genetickou bariérou proti vzniku rezistence (tenofovir, entekavir) představuje v současnosti nejúčinnější léčbu chronické hepatitidy B. U pacientů s mírně až středně pokročilou lze použít k léčbě i pegylovaný interferon alfa.
Anotace anglicky
Hepatitis B virus (HBV) infection remains a global public health problem with changing epidemiology due to several factors predominantly vaccination policy and migration. Chronic hepatitis B means the duration of HBV infection for more than 6 months. It is a dynamic process reflecting the interaction between HBV replication and the host immune response and not all patients with chronic HBV infection have chronic hepatitis B. All patients with chronic HBV infection are in increased risk of progression to liver cirrhosis and hepatocellular carcinoma. The long-term administration of potent nucleos(t)ide analogue with high barrier of resistance (tenofovir, entecavir) represents the treatment of choice. Pegylated interferon-alpha can also be considered in mid to moderate chronic hepatitis B patients.
VytisknoutZobrazeno: 18. 7. 2024 12:36