KUBOVČÁKOVÁ, Zuzana. Fukan zazengi : Meditačný manuál majstra Dógena. Pantheon : religionistický časopis. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2018, roč. 13, č. 1, s. 14-33. ISSN 1803-2443.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fukan zazengi : Meditačný manuál majstra Dógena
Název česky Fukan zazengi : Meditačni manuál mistra Dógena
Název anglicky Fukan zazengi : Meditation Manual of Zen Master Dogen
Autoři KUBOVČÁKOVÁ, Zuzana (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání Pantheon : religionistický časopis, Pardubice, Univerzita Pardubice, 2018, 1803-2443.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Fukan zazengi: Meditačný manuál majstra Dógena [Fukan Zazengi: Meditation Manual of Zen Master Dōgen]
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00111281
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Dógen; japonský buddhismus; zenový buddhismus; škola Sótó; Fukan zazengi; meditace; meditační manuál
Klíčová slova anglicky Dogen; Japanese Buddhism; Zen Buddhism; Soto school; Fukan zazengi; meditation; meditation manual
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Zuzana Matulíková, učo 405304. Změněno: 20. 2. 2020 15:17.
Anotace
Táto štúdia predstavuje prvý slovenský preklad textu menom Fukan zazengi, Dógenovej meditačnej príručky. Fukan zazengi môžeme doslova preložiť ako „O všeobecnom pohľade na zazen“ alebo tiež „O meditácii pre všetkých“. Je to text napísaný v literárnej čínštine a vôbec prvé dielo, ktoré Dógen napísal po svojom návrate z Číny v roku 1227. Ako ilustruje jeho názov, Fukan zazengi predstavuje hlavnú prax zenových škôl v Japonsku, meditáciu v sede. Fukan zazengi je tiež úplne prvý meditačný manuál v Japonsku, ktorý vysvetľuje a popisuje, čo je to zazen, ako sa to robí a ako sú jeho účinky. Fukan zazengi je však aj text, v ktorom Dógen predstavuje zen samotný, ako tradíciu zenových majstrov a predkov, a vysvetľuje jeho hlavné myšlienky.
Anotace česky
Tato studie představuje první slovenský překlad textu jménem Fukan zazengi, Dógenovy meditační příručky. Fukan zazengi lze doslovně překládat jako „O obecném pohledu na zazen“ nebo také „O meditaci pro všechny“. Jedná se o text napsaný v literární čínštině a vůbec první dílo, jež Dógen napsal po svém návratu z Číny v roce 1227. Jak naznačuje jeho název, Fukan zazengi představuje hlavní praxi zenových škol v Japonsku, meditace v sedě. Fukan zazengi je také úplně první meditační manuál psaný v Japonsku, který vysvětluje a popisuje, co je to zazen, jak se to dělá a jaké jsou jeho účinky. Fukan zazengi je však i text, v němž Dógen představuje samotný zen, jako tradici zenových mistrů a předků, a vysvětluje jeho hlavní myšlenky.
Anotace anglicky
This paper presents the first Slovak translation of a text named Fukan zazengi, Dogen’s meditation manual. Fukan zazengi can be literally translated as “On General View on Zazen,” or more simply as “On Meditation for All.” It is a text written in literary Chinese and the first that Dogen authored after his return from China in 1227. True to its title, Fukan zazengi introduces the main practice of Zen schools in Japan, sitting meditation. It is the very first meditation manual written in Japan, explaining and describing what zazen is, how it is done, how it came about and what its effects are. Fukan zazengi is also a text in which Dogen introduces Zen itself; it presents Zen as a tradition of Zen ancestors and masters, expounding its core ideas.
Návaznosti
MUNI/21/KUB/2017, interní kód MUNázev: Překlad vybraných částí Dógenova spisu Šóbógenzó (Akronym: Šóbógenzó)
Investor: Masarykova univerzita, Překlad vybraných částí Dógenova spisu Šóbógenzó
VytisknoutZobrazeno: 11. 9. 2024 15:45