J 2019

Semi-Quantitative Comparison of Infrared Thermography with Indocyanine Green Imaging in Porcine Intestinal Resection

BERNARD, Vladan, Erik STAFFA, Vladimír ČAN, Martina FARKAŠOVÁ, Jana POKORNÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Semi-Quantitative Comparison of Infrared Thermography with Indocyanine Green Imaging in Porcine Intestinal Resection

Autoři

BERNARD, Vladan (203 Česká republika, garant, domácí), Erik STAFFA (203 Česká republika, domácí), Vladimír ČAN (703 Slovensko), Martina FARKAŠOVÁ (703 Slovensko), Jana POKORNÁ (203 Česká republika, domácí), Ladislav MITÁŠ (203 Česká republika), Andrea ZETELOVÁ (203 Česká republika), Vojtěch MORNSTEIN (203 Česká republika, domácí) a Zdeněk KALA (203 Česká republika)

Vydání

IRBM, New York, Elsevier Science INC. 2019, 1959-0318

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10610 Biophysics

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 1.022

Kód RIV

RIV/00216224:14110/19:00111405

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000502684700001

Klíčová slova anglicky

Anastomosis; infrared imaging; resection

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 11. 5. 2020 10:17, Mgr. Tereza Miškechová

Anotace

V originále

Background: The quality of intestinal blood supply is extremely important for healing of intestinal anastomoses. During the surgery the blood supply of the intestine may appear sufficient even though the microperfusion is not fully adequate. The degree of blood supply of remaining intestinal segment and the positioning of the resection margins is estimated subjectively by the surgeon’s experience or objectively by means of indocyanine green fluorescence imaging. The subject of our study is the evaluation of the infrared thermal imaging as another supportive non-invasive imaging method in assessment of intestinal blood supply, and to compare surgeon’s decisions of the position of resection line with information obtained by infrared thermal imaging and by indocyanine green fluorescence imaging. Methods: A pilot study on thermal imaging measurements was done in a porcine model. The infrared thermocamera Workswell WIC 640 was used in our study. The thermal imaging was correlated with the indocyanine green imaging method ICG NOVADAQ and with surgeon’s subjective expert decisions of the places of resection lines. Fifteen monitored resections were performed on three experimental porcine models. Results: Based on the data evaluated, experience of the surgical team and the post-operative conditions of the porcine models, we conclude that the thermal imaging is a useful tool for determination of the optimal intestinal resection margins, and thus contributes to lowering anastomotic complications rate in colorectal surgery. The results show relatively high consistency between the used imaging techniques. Both methods showed ischemic regions of the intestine at a comparable level. The IRT methods showed even a slightly higher match with the surgeon’s rating.

Návaznosti

MUNI/A/0996/2018, interní kód MU
Název: Infrared thermal imaging – neinvazivní zobrazovací metoda s využitím v klinickém prostředí (Akronym: IRT)
Investor: Masarykova univerzita, Infrared thermal imaging – neinvazivní zobrazovací metoda s využitím v klinickém prostředí, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
MUNI/A/1011/2017, interní kód MU
Název: Fluorescenční barvivo v chirurgii rekta a plic
Investor: Masarykova univerzita, Fluorescenční barvivo v chirurgii rekta a plic, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
MUNI/A/1159/2017, interní kód MU
Název: Dynamická infračervená termografie jako diagnostický nástroj pro sledování prokrvení tlustého střeva (Akronym: DYNTERM)
Investor: Masarykova univerzita, Dynamická infračervená termografie jako diagnostický nástroj pro sledování prokrvení tlustého střeva, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty