VELTRUSKI, Monika. Čeština jako zděděný jazyk. In 7. sympozium o českém jazyce, Daruvar 15. listopadu 2019. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Čeština jako zděděný jazyk
Název anglicky Czech as heritage language
Autoři VELTRUSKI, Monika.
Vydání 7. sympozium o českém jazyce, Daruvar 15. listopadu 2019, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky zděděný jazyk; čeština
Klíčová slova anglicky heritage language; Czech
Změnil Změnila: Mgr. Olga Navrátilová, Ph.D., učo 109306. Změněno: 12. 1. 2022 15:13.
Anotace
V tomto příspěvku charakterizuju Čechy v Chorvatsku jako mluvčí zděděného jazyka. Čeština jako zděděný jazyk se liší od češtiny na mateřském území, protože na ni působí tři jazykové procesy: attriton, transfer a divergent attainment. Jsou zde prezentovány některé změny, kterými si čeština jako zděděný jazyk prošla během dvou generací: u třetí generace mluvčích zděděného jazyka je čeština, pokud jde o komunikační kompetence mluvčích, na stejné úrovni jako chorvatština. U páté generace však získává chorvatský jazyk postupně dominantní postavení. V závěru příspěvku byly vyjmenovány kroky, které by mohly podpořit uchování češtiny pro budoucí generace chorvatských Čechů.
Anotace anglicky
In this paper I outlined the main characteristics of Czech as a heritage language in Croatia. This heritage language differs from the baseline due to three language processes: attrition, transfer and divergent attainment. I showed the changes which the heritage language has gone through within two generations: third generation heritage language is, with regard to communication competence, on the same position as Croatian. However, the language of the fifth generation indicated that this competence has grown weaker. Due to that I listed further steps needed to be done in order to preserve Czech language in Croatia for future generations.
Návaznosti
MUNI/A/1061/2018, interní kód MUNázev: Čeština v jednotě synchronie a diachronie - 2019
Investor: Masarykova univerzita, Čeština v jednotě synchronie a diachronie - 2019, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 20:36