KROTKÝ, Kristián, Veronika TKÁČOVÁ, Veronika VITOUCHOVÁ, Dávid KÖVÉR, David NOVÁK, Lydie IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ and Petra BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ. Role genetických predispozic v chuťových a dietních preferencích u studentů zubního lékařství LF MU (The role of genetic predispositions in taste and dietary preferences in dentistry students of the Faculty of Medicine MU). In 63. Studentská vědecká konference LF MU. 2019. ISBN 978-80-210-9285-3.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Role genetických predispozic v chuťových a dietních preferencích u studentů zubního lékařství LF MU
Name (in English) The role of genetic predispositions in taste and dietary preferences in dentistry students of the Faculty of Medicine MU
Authors KROTKÝ, Kristián (703 Slovakia, belonging to the institution), Veronika TKÁČOVÁ (703 Slovakia, belonging to the institution), Veronika VITOUCHOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Dávid KÖVÉR (703 Slovakia, belonging to the institution), David NOVÁK (203 Czech Republic, belonging to the institution), Lydie IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Petra BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition 63. Studentská vědecká konference LF MU, 2019.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Conference abstract
Field of Study 10603 Genetics and heredity
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/19:00108550
Organization unit Faculty of Medicine
ISBN 978-80-210-9285-3
Keywords in English taste and dietary preferences; genetic predispositions
Tags rivok
Changed by Changed by: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Changed: 22/4/2020 09:32.
Abstract
Úvod a cíl Dietní preference a stravovací návyky jedince jsou faktory, které mohou ovlivňovat vznik zubního kazu. Některé fenotypy chuťových preferencí mají jednoduchou monogenní dědičnost, zatímco většina ostatních podléhá komplexní genetické struktuře. Cílem této studie bylo stanovit vybrané varianty v genech, které se podílejí na chuťovém vnímání (glukózový transportér – GLUT, karboanhydráza – CA, sladké a hořké chuťové receptory – TASR) a analyzovat výsledky v kontextu se stavem chrupu studentů zubního lékařství (ZL) a s jejich dietními a chuťovými preferencemi. Metodika Do studie bylo zařazeno 101 studentů zubního lékařství druhého až pátého ročníku LF MU. Účastníci vyplnili dotazník, který zjišťoval mimo jiné faktory (např. orální hygienu) jejich chuťové a dietní preference. Provedli jsme klinické vyšetření (určení indexu KPE, zub s kazem/výplní nebo extrahován) a genotypizaci 11 jednonukleotidových polymorfizmů (SNPs): SLC2A2 (GLUT2, rs5400), CA6 (rs17032907, rs2274327, rs2274328, rs2274333, rs11576766), TAS1R2 (rs35874116, rs12033832, rs9701796),a TAS2R38 (rs713598, rs1726866) pomocí qPCR s využitím TaqMan fluorescenčních sond. Výsledky Průměrný KPE index ve studované skupině byl 5,6 (± směrodatná odchylka 4,54). Úroveň orální hygieny studentů ZL byla vysoká (četnost čištění, pravidelné preventivní prohlídky, návštěva dentální hygienistky). Zjistili jsme významnou asociaci mezi CA6 rs2274333 SNP a preferencí sladké chuti (P<0,05), TAS1R2 rs9701796 SNP a preferencí kyselé chuti (P<0,01) a TAS2R38 rs172686 SNP a  preferencí slané chuti (P<0,05). Dále byla prokázána významná pozitivní korelace mezi preferencí slané a negativní korelace mezi preferenci hořké chuti a nízkým body mass indexem (P=0,01). Nezjistili jsme vztah mezi stavem chrupu hodnoceným indexem KPE a jednotlivými SNPs (P>0,05). Závěr Naše data podporují zjištění, že komplexní genetické pozadí vnímání chuti jedince může ovlivnit jeho chuťové preference, a  pravděpodobně i jeho stravovací návyky, příp.  celkové zdraví. Při hodnocení stravovacích návyků a orální hygieny by měly být brány v úvahu nejenom socioekonomické a demografické vlivy, ale také chuťové preference, které jsou alespoň zčásti determinovány geneticky. Kohorta studentů zubního lékařství s dobrou úrovní orální hygieny se jeví jako vhodná pro studium genetických predispozic k zubnímu kazu. Poděkování Tato studie byla podpořena specifickým výzkumem MUNI/A/1546/2018, u grantu NV17-30439A a z prostředků poskytnutých Lékařskou fakultou MU juniorskému výzkumníkovi Petře Bořilové Linhartové.
Abstract (in English)
Dietary preferences and eating habits are factors that can influence the development of dental caries. Some phenotypes of taste preferences have a simple monogenic inheritance, while most others are subject to a complex genetic structure. The aim of this study was to determine selected variants in genes involved in taste perception (glucose transporter - GLUT, carbonic anhydrase - CA, sweet and bitter taste receptors - TASR) and to analyze the results in context with the dentition status of dental students (ZL) and their dietary and taste preferences.
Links
MUNI/A/1546/2018, interní kód MUName: Etiopatogeneze, diagnostika a léčba vybraných onemocnění dutiny ústní a jejich souvislost s celkovým zdravotním stavem
Investor: Masaryk University, Category A
NV17-30439A, research and development projectName: Moderní biotechnologické a behaviorální přístupy ve výzkumu zubního kazu a strategie jeho prevence
ROZV/23/LF1/2019, interní kód MUName: Studium genetické predispozice hostitele a jeho mikrobiomu ve vztahu k chorobám dutiny ústní na jícnu
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Internal development projects
PrintDisplayed: 25/8/2024 17:27