2020
Estimation of cadmium load from soybeans and soy-based foods for vegetarians
KOSEČKOVÁ, Pavlína, Ondřej ZVĚŘINA, Tomáš PRUŠA, Pavel COUFALÍK, Eliška HREŽOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Estimation of cadmium load from soybeans and soy-based foods for vegetarians
Název česky
Odhad zátěže kadmiem ze sóje a sójových výrobků u vegetariánů
Autoři
KOSEČKOVÁ, Pavlína (203 Česká republika, garant, domácí), Ondřej ZVĚŘINA (203 Česká republika, domácí), Tomáš PRUŠA (203 Česká republika, domácí), Pavel COUFALÍK (203 Česká republika) a Eliška HREŽOVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Environmental Monitoring and Assessment, Netherlands, Kluwer Academic Publishers, 2020, 0167-6369
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele
Nizozemské království
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 2.513
Kód RIV
RIV/00216224:14110/20:00115193
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
000513140000001
Klíčová slova anglicky
Soy product; Glycine max; Vegan; Heavy metal; Cadmium intake; Cd
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 23. 2. 2021 12:42, Mgr. Tereza Miškechová
Anotace
V originále
Soybeans, as legumes, belong among food items that contribute most to the dietary intake of the heavy metal cadmium (Cd). The consumption of soy-based foods may contribute significantly to Cd intake in vegetarians as probably the most frequent consumers of these foods. In this research, the weekly dietary intake of Cd from soy-based foods was investigated in 119 participants (including vegetarians, vegans, and non-vegetarians) in the Czech Republic by means of a semi-quantitative food frequency questionnaire (SFFQ) with personal assistance and the measurement of body weight. Cd content in soy-based foods available on the market was determined by means of atomic absorption spectrometry after microwave digestion. Tofu, as the most frequently consumed food item in the vegetarian/vegan group, contributed most to the total dietary Cd intake. It contained 7.6±0.1mug Cd/kg, while the highest Cd content was observed in tempeh (18.1±0.4mug/kg). The highest mean dietary Cd intake per week from soy-based foods was 0.4mug/kg b.w. and was found in the vegan group. The consumption of soy-based foods was the lowest in the non-vegetarian group as was the dietary intake of Cd, which was 0.04mug/kg b.w. per week.
Návaznosti
MUNI/A/1278/2018, interní kód MU |
| ||
ROZV/23/LF21/2019, interní kód MU |
|