k 2019

Estimation of cadmium load from soybeans and soy-based foods for vegetarians

KOSEČKOVÁ, Pavlína, Ondřej ZVĚŘINA, Tomáš PRUŠA, Pavel COUFALÍK, Eliška HREŽOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Estimation of cadmium load from soybeans and soy-based foods for vegetarians

Autoři

KOSEČKOVÁ, Pavlína, Ondřej ZVĚŘINA, Tomáš PRUŠA, Pavel COUFALÍK a Eliška HREŽOVÁ

Vydání

EFAD Conference 2019, 2019

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

30308 Nutrition, Dietetics

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

Soy product, Glycine max, Vegan, Heavy metal, Cadmium intake, Cd

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 13. 1. 2020 19:01, Mgr. Pavlína Kosečková, Ph.D.

Anotace

V originále

Soybeans, as legumes, belong among food items that contribute most to the dietary intake of the heavy metal cadmium (Cd). The consumption of soy-based foods may contribute significantly to Cd intake in vegetarians as probably the most frequent consumers of these foods. In this research, the weekly dietary intake of Cd from soy-based foods was investigated in 119 participants (including vegetarians, vegans, and non-vegetarians) in the Czech Republic by means of a semi-quantitative food frequency questionnaire (SFFQ) with personal assistance and the measurement of body weight. Cd content in soy-based foods available on the market was determined by means of atomic absorption spectrometry after microwave digestion. Tofu, as the most frequently consumed food item in the vegetarian/vegan group, contributed most to the total dietary Cd intake. It contained 7.6±0.1mug Cd/kg, while the highest Cd content was observed in tempeh (18.1±0.4mug/kg). The highest mean dietary Cd intake per week from soy-based foods was 0.4mug/kg b.w. and was found in the vegan group. The consumption of soy-based foods was the lowest in the non-vegetarian group as was the dietary intake of Cd, which was 0.04mug/kg b.w. per week.

Návaznosti

MUNI/A/1278/2018, interní kód MU
Název: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty