POSPÍŠIL, Ivo. Češsko-slovackij literaturno-obščestvennyj kontekst v zerkale Brnenskich tekstov po slovakistike (1998-2017). 1. vyd. Siedlce: Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, 2019, 9 s. ISBN 978-83-64884-58-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Češsko-slovackij literaturno-obščestvennyj kontekst v zerkale Brnenskich tekstov po slovakistike (1998-2017)
Název česky Česko-slovenský literárně- společenský kontext v zrcadle Brněnských textů k slovakistice (1998-2017)
Název anglicky The Czech-Slovak Literary-Social Context in the Mirror of the Btno Texts on Slovak Studies (1998-2017)
Autoři POSPÍŠIL, Ivo.
Vydání 1. vyd. Siedlce, 9 s. 2019.
Nakladatel Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Účelové publikace
Obor 60204 General literature studies
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-83-64884-58-0
Klíčová slova česky Problémy česko-slovenských kulturních a literárních vztahů; Brněnské texty k slovakistice; témata; autoři; disciplíny; význam pro literární vědu; komparatistiku a genologii
Klíčová slova anglicky Problems of Czech-Slovak cultural and literary relations; Brno Texts on Slovak Studies; topics; authors; disciplines; significance for literary criticism; comparative and genre studies
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Pilch, Ph.D., učo 216028. Změněno: 24. 3. 2020 10:03.
Anotace
Avtor nastojaščej staťji zanimajetsja temami, avtorami, disciplinami i metodologijej i oblastjami issledovanija v Brnenskich tekstach k slovakistike, kotoryje ochvatyvajut boľše, čem 20 let. Avtor akcentirujet reprezentativnyj charakter etich tomov, v kotorych prinimali učastije issledovateli iz 8 stran: imenno literaturovedenije igrajet v etom otnošenii naiboleje značiteľnuju roľ. Avtory i redaktory etich sbornikov demonstrirujet svoj reaľnyj i realističeskij interes k samym delikatnym voprosam češsko-slovackich literaturnych otnošenij na fone političeskogo i ekonomičeskogo razvitija v tečenije neskoľkich desjatkov let sosuščestvovanija v odnom gosudarstve. Upomjanutyje toma pokazyvajut raznoobrazije metodov so strukturaľnych čerez recepcionnyje k kognitivnym i drugim i geterogennosť disciplin, vključaja komparativistiku, žanrologiju i areaľnyje issledovanija. Poetomu imenno eti toma demonstrirujut obščuju aktuaľnuju situaciju v literaturovedenii, predstavljaja soboj suščestvennyj vklad v razvitije jeje metodov.
Anotace česky
Autor přítomné studie se zabývá tématy, autory, disciplínami a metodologií a oblastmi výzkumu v Brněnských textech k slovakistice, které pokrývají více než dvacet let. Autor zdůrazňuje reprezentativnost těchto svazků, jichž se zúčastňovali badatelé z 8 zemí: literární věda tu hraje nejdůležitější úlohu. Tvůrci těchto svazků a jejich editoři ukazují na reálný a realistický zájem o nejdelikátnější otázky česko-slovenských literárních vztahů na pozadí politického a ekonomického vývoje v průběhu několika desítek let jejich soužití v jednom státě. Tyto svazky dokládají diverzitu metod od strukturálních přes recepční ke kognitivním a dalším a heterogenitu disciplín, včetně komparatistiky, genologie a areálových studií. Proto tyto svazky demonstrují obecnou aktuální situaci v literární vědě a představují podstatný příspěvek k vývoji jejích metod.
Anotace anglicky
The author of the present study deals with the subjects, authors, disciplines, methodology and spheres of research for the Brno Texts on Slovak Studies which cover the period of more than 20 years. The author accentuates the representativeness of these volumes in which the researchers from 8 countries participated: literary criticism plays here the most important role. The creators of these volumes and their editors manifest the real and realistic interest in the most delicate questions of Czech – Slovak literary relations at the background of political and economic development during several decades of their co-existence in one state. These volumes manifest the diversity of methods from structural through receptionist to cognitivist and others, heterogeneity of disciplines including comparative, genre and area studies. Therefore, the volumes demonstrate the general current situation in literary criticism and represent a substantial contribution to the development of its methods.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 15:26