LÁSKOVÁ, Eva. NEČINNOST VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ. Online. Hradec Králové: MAGNANIMITAS, Hradec Králové, Česká republika, 2019, s. 321-328, 7 s. ISBN 978-80-87952-31-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název NEČINNOST VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ
Název anglicky INACTIVITY OF PUBLIC ADMINISTRATION IN PROVIDING INFORMATION
Autoři LÁSKOVÁ, Eva.
Vydání Hradec Králové, od s. 321-328, 7 s. 2019.
Nakladatel MAGNANIMITAS, Hradec Králové, Česká republika
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
ISBN 978-80-87952-31-3
Klíčová slova česky Veřejná správa, právo na informace, náhrada škody, zákon o svobodném přístupu k informacím
Klíčová slova anglicky Public administration, right to information, compensation, law on free access to information
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Lásková, učo 392849. Změněno: 15. 1. 2020 17:26.
Anotace
Veřejná správa v České republice je systémem, který má být definován ve funkčním smyslu jako činnost státu, která je vykonávaná skrz orgány odvozené od státní moci, tedy orgánů státní správy. Veřejná správa má jednat tak, aby byla přínosem společnosti a její činnost má primárně směřovat pro společnost jako takovou. Aby veřejná správa fungovala, je třeba určitých dozorčích a kontrolních systémů. Jedním z těchto kontrolních systémů je i zájem a činnost občanů, kteří se mohou dotazovat na činnost veřejné správy díky zákonu o svobodném přístupu k informacím. Příspěvek se bude zabývat tímto základním právem na informace a situací, kdy veřejná správa nefunguje jak má a informace nesděluje. Cílem příspěvku tak bude analyzovat takovou situaci a shrnout základní možnosti a postupy, co v takové situaci dělat, jak se může občan bránit a na co má nárok v rámci řízení o náhradě škody vzniklé nesprávným úředním postupem – nesdělením požadované informace.
Anotace anglicky
Public administration in the Czech Republic is a system that is to be defined in a functional sense as the activity of the state, which is performed through bodies derived from state power, ie state administration bodies. The public administration should act in such a way as to be beneficial to society and its activity should primarily be directed at society as such. Certain supervisory and control systems are required for public administration to function. One of these control systems is the interest and activities of citizens who can inquire about the activities of public administration thanks to the Act on Free Access to Information. The paper will deal with this fundamental right to information and the situation where public administration is not working as it should and does not communicate information. The aim of the paper will be to analyze such a situation and summarize the basic options and procedures, what to do in such a situation, how the citizen can defend himself and what he is entitled to in the proceedings for damages caused by maladministration - by not communicating the required information.
VytisknoutZobrazeno: 26. 7. 2024 06:36