Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@proceedings{1604682, author = {Kosečková, Pavlína}, booktitle = {VIII. Studentská vědecká konference}, keywords = {Soybeans, Soy products, Cadmium, Heavy metal, Vegetarian}, language = {cze}, isbn = {978-80-7464-483-2}, title = {Odhad zátěže kadmiem ze sóje a sójových výrobků u alternativního způsobu stravování}, year = {2018} }
TY - CONF ID - 1604682 AU - Kosečková, Pavlína PY - 2018 TI - Odhad zátěže kadmiem ze sóje a sójových výrobků u alternativního způsobu stravování SN - 9788074644832 KW - Soybeans, Soy products, Cadmium, Heavy metal, Vegetarian N2 - Sójové boby a sójové výrobky tvoří významný podíl ve stravě vegetariánů a veganů. O sóji je obecně známo, že dokáže přijímat vyšší množství kadmia z půdy, které se hromadí v sójových bobech. Nadměrnou konzumací sójových potravin mohou být vegetariáni a vegani více zatížení větší zátěží kadmiem z těchto potravin než jedinci stravující se běžným nealternativním způsobem. Pravidelný přívod kadmia může vést k jeho dlouhodobému ukládání v lidském organismu, než se začnou projevovat jeho toxické vlastnosti na zdraví člověka. Tento výzkum potvrdil, že vegetariáni a vegani jsou vystaveni významně vyšší zátěži kadmiem ze sójových potravin ve srovnání s jedinci stravující se běžným nealternativním způsobem a zároveň byl zjištěn také vyšší přívod kadmia ze sójových potravin u veganů v porovnání s vegetariány. Potraviny, které ze 13 skupin sójových potravin nejvíce přispěly k přívodu kadmia u vegetariánů/veganů, byl tekutý sójový nápoj a tempeh, v kterém byla také naměřena nejvyšší koncentrace kadmia. Výzkumu se účastnilo 71 osob, z čehož 16 byli vegetariáni, 28 vegani a 27 jedinci stravující se běžným způsobem. Metodika práce zahrnovala laboratorní měření obsahu kadmia v sójových potravinách a dvojí sběr dat, z nichž jeden byl v elektronické podobě a druhý s osobní asistencí. ER -
KOSEČKOVÁ, Pavlína. Odhad zátěže kadmiem ze sóje a sójových výrobků u alternativního způsobu stravování. In \textit{VIII. Studentská vědecká konference}. 2018. ISBN~978-80-7464-483-2.
|