KREJČÍ, Pavel. Za problematikata na sădăržanieto na lingvističnite termini zoonim i fitonim v bălgarski, srăbski, hărvatski i češki ezik. Bălgarska reč. Spisanie za ezikoznanie i ezikova kultura. Sofija: Universitetsko izdatelstvo "Sv. Kliment Ohridski", 2019, roč. 25, č. 1, s. 49-58. ISSN 1310-733X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Za problematikata na sădăržanieto na lingvističnite termini zoonim i fitonim v bălgarski, srăbski, hărvatski i češki ezik
Název česky K problematice obsahu lingvistických termínů "zoonymum" a "fytonymum" v bulharštině, srbštině, chorvatštině a češtině
Název anglicky On the Content of Linguistic Terms "zoonym" and "phytonym" in Bulgarian, Serbian, Croatian and Czech Languages
Autoři KREJČÍ, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Bălgarska reč. Spisanie za ezikoznanie i ezikova kultura, Sofija, Universitetsko izdatelstvo "Sv. Kliment Ohridski" 2019, 1310-733X.
Další údaje
Originální jazyk bulharština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Bulharsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00112590
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky zoonyma; fytonyma; lingvistická terminologie
Klíčová slova anglicky zoonym; phytonym; linguistic terminology
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Zuzana Matulíková, učo 405304. Změněno: 6. 4. 2020 16:08.
Anotace
V ramkite na izsledvanijata v oblastta na frazeologijata nerjadko se sreštame s frazeologizmi, koito sădăržat zoologičen ili botaničeski komponent. V zaglavijata na redica studii ili monografii, posveteni na tazi sfera ot frazeologijata, namirame "zoonimen (fitonimen) komponent". No ne e li izpolzvaneto na tezi termini do izvestna stepen netočno ili daže podveždašto? Statijata se opitva da nameri otgovor na tozi văpros.
Anotace česky
V rámci výzkumu v oblasti frazeologie se často setkáváme s frazémy, které obsahují faunický nebo flórický komponent. V názvech řady studií nebo monografií, které se této sféře frazeologie věnují, nacházíme termíny "zoonymický (fytonymický) komponent". Není ale používání těchto termínů v uvedeném kontextu do jisté míry nepřesné nebo dokonce zavádějící? Článek se pokouší nalézt na tuto otázku odpověď.
Anotace anglicky
In the framework of the research in the field of phraseology, we often encounter phrasemes that contain a zoological or botanical component. In the titles of a number of phraseological studies or publications, we find the word "zoonymic (phytonymic) component". But is the use of these terms somewhat inaccurate or even misleading? In this article we try to answer this question.
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 19:05