ŠAFÁROVÁ, Katarína. Nový přístup k diagnostice grafomotorických obtíží. Školní poradenství v praxi. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2020, č. 1, s. 11-15. ISSN 2336-3436.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nový přístup k diagnostice grafomotorických obtíží
Název česky Nový přístup k diagnostice grafomotorických obtíží
Autoři ŠAFÁROVÁ, Katarína.
Vydání Školní poradenství v praxi, Praha, Wolters Kluwer ČR, 2020, 2336-3436.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku (nerecenzovaný)
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Změnil Změnila: PhDr. Katarína Zvončáková, Ph.D., učo 262776. Změněno: 21. 1. 2020 17:10.
Anotace
Dysgrafie, definovaná jako porucha psaného projevu, patří mezi Specifické poruchy učení s odhadovanou prevalencí 10-34 % (v závislosti na zdroji). K její diagnostice jsou určeny různé testy, které však nejsou k tomuto účelu primárně určeny. Samotné projevy dítěte s dysgrafií jsou zaznamenávány na základě pozorování dítěte při psaní. V současné době neexistují objektivní testy ani normy pro diagnostiku poruch psaní. Proto vznikla spolupráce mezi týmem psychologů z Psychologického ústavu FF MU pod vedením profesora Urbánka, inženýrů z Laboratoře analýzy onemocnění mozku (BDALab) na FEKT VUT pod vedením dr. Mekysky, a Jiřiny Bednářové, speciální pedagožky z Pedagogicko-psychologické poradny. Našim cílem je lepší pochopení grafomotorických obtíží u dětí a zároveň vytvoření přesnější a objektivnější metody jejich hodnocení, která by sloužila odborníkům z praxe. V následujícím článku popíšeme současný stav týkající se poruch psaní, jejich diagnostiku a popíšeme nový objektivní způsob měření. Zároveň nabídneme čtenáři i srovnání dvou dětí vzhledem k vybraným parametrům.
Návaznosti
GA18-16835S, projekt VaVNázev: Výzkum pokročilých metod diagnózy a hodnocení vývojové dysgrafie založených na kvantitativní analýze online písma a kresby (Akronym: DiagnosisDysgraphia)
Investor: Grantová agentura ČR, Výzkum pokročilých metod diagnózy a hodnocení vývojové dysgrafie založených na kvantitativní analýze online písma a kresby
VytisknoutZobrazeno: 18. 9. 2024 16:37