HAMMEROVÁ, Zuzana, Josef HOUSER, Stanislav KOZMON, Deepti MISHRA, Michaela WIMMEROVÁ a Jaroslav KOČA. Interactions of carbohydrate and aromatic amino acid in protein binding sites. In FEBS OPEN BIO. 2019. ISSN 2211-5463.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Interactions of carbohydrate and aromatic amino acid in protein binding sites
Autoři HAMMEROVÁ, Zuzana (203 Česká republika, domácí), Josef HOUSER (203 Česká republika, domácí), Stanislav KOZMON (703 Slovensko, domácí), Deepti MISHRA (356 Indie, domácí), Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jaroslav KOČA (203 Česká republika, domácí).
Vydání FEBS OPEN BIO, 2019.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10400 1.4 Chemical sciences
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.231
Kód RIV RIV/00216224:14740/19:00108110
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
ISSN 2211-5463
Klíčová slova anglicky CH-pi stacking; lectins. protein-saccharide interactions; datamining
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Pavla Foltynová, Ph.D., učo 106624. Změněno: 11. 3. 2020 17:43.
Anotace
Interactions of saccharides with receptors belong to the most important ones in cell recognition, growth or differentiation, as well as in many pathological processes. These interactions are mediated by so-called glycocode – saccharide code which is read by many proteins. There are several ways how saccharides interact with proteins; hydrogen bridges, metal-ion mediated interaction, hydrophobic interaction etc. CH-pi stacking, dispersion driven interaction has been underestimated for a long time. However, we found out that it is a highly important interaction in carbohydrate-protein complexes. In our computational structure-based study we examined structures stored in Protein Data Bank (PDB) database with focuse on the complexes with carbohydrates in close proximity of aromatic amino acid (tryptophan, tyrosine, phenylalanine, and histidine). We detected CH-pi stacking interaction being involved in sugar binding in 61 % of these complexes. Each aromatic amino acid showed a unique CH-pi stacking pattern, demonstrated by a characteristic orientation, bond distances, and bond angles between the carbohydrate and a particular amino acid. Besides CH-pi stacking interaction, we detected also hydrogen bridges and compare the frequencies of these two types of carbohydrate-protein interaction. These results provide insight into the importance of CH-pi stacking in carbohydrate-protein interactions and may help in drug development, receptor studies or protein engineering.
Návaznosti
GA18-18964S, projekt VaVNázev: Lektiny a jejich úloha v interakci patogen/hostitel a buněčném rozpoznávání
Investor: Grantová agentura ČR, Lektiny a jejich úloha v interakci patogen/hostitel a buněčném rozpoznávání
LQ1601, projekt VaVNázev: CEITEC 2020 (Akronym: CEITEC2020)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC 2020
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 17:23