WEBER, Pavel. Aktuální demografická situace a prognóza ČR. Nemocniční listy. Fakultní nemocnice Brno, 2018, roč. 2018, č. 3, s. 23-46. ISSN 1802-0224.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aktuální demografická situace a prognóza ČR
Název anglicky Current demographic situation and forecast of the Czech Republic
Autoři WEBER, Pavel.
Vydání Nemocniční listy, Fakultní nemocnice Brno, 2018, 1802-0224.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30227 Geriatrics and gerontology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Multimorbidita – geriatrizace medicíny – atomizace medicíny – absence holistického přístupu
Klíčová slova anglicky Multimorbidity - geriatrization of medicine - atomization of medicine - absence of holistic approach
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 11. 5. 2020 11:03.
Anotace
Až do padesátých let 20. století umírali lidé předčasně. Za posledních sto roků se střední délka života (SDŽ) téměř zdvojnásobila, což představuje jeden z největších úspěchů lidstva a vědy vůbec. Délka lidského života se nyní začíná přibližovat jeho biologické hranici. Pravděpodobnost dožití se vysokého věku přestává být výjimečným jevem, ale stává se naopak normální a masovou záležitostí. Jedním z hlavních rysů světové populace 20. století je absolutní i relativní růst počtu seniorů, a to v rozvinutých i rozvojových zemích. Hovoří se o „stárnutí staré populace“.
Anotace anglicky
Until the 1950s, people died prematurely. Over the last hundred years, life expectancy (SDJ) has almost doubled, making it one of the greatest achievements of humanity and science ever. The length of human life is now beginning to approach its biological boundary. The likelihood of life expectancy ceases to be an exceptional phenomenon, but becomes a normal and mass issue. One of the main features of the world population of the 20th century is the absolute and relative growth of the number of seniors, both in developed and developing countries. There is talk of an 'old population aging'.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 06:08