Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1619076, author = {Bočková, Helena}, article_number = {1-2}, keywords = {Culinary Culture; National Cuisine; Ethnic Subculture; Acculturation; Balkan Minorities; Czech Republic; Fieldwork}, language = {cze}, issn = {1804-2449}, journal = {Porta Balkanica}, title = {Kulinární praxe českých Balkánců : Gastronomie v rodině, při menšinových akcích, balkánské restaurace}, url = {http://portabalkanica.eu/journal/porta-balkanica/}, volume = {11}, year = {2019} }
TY - JOUR ID - 1619076 AU - Bočková, Helena PY - 2019 TI - Kulinární praxe českých Balkánců : Gastronomie v rodině, při menšinových akcích, balkánské restaurace JF - Porta Balkanica VL - 11 IS - 1-2 SP - 7-27 EP - 7-27 PB - Porta Balkanica o.s. SN - 18042449 KW - Culinary Culture KW - National Cuisine KW - Ethnic Subculture KW - Acculturation KW - Balkan Minorities KW - Czech Republic KW - Fieldwork UR - http://portabalkanica.eu/journal/porta-balkanica/ L2 - http://portabalkanica.eu/journal/porta-balkanica/ N2 - Obsahem studie je deskripce, analýza a interpretace kulinární kultury dnešních balkánských etnických minorit v České republice – Bulharů, Srbů, Řeků, Albánců, Makedonců, Bosňáků a Chorvatů. Východiskem je empirický materiál z terénních výzkumů z let 2009–2018. Autorka demonstruje na konkrétních příkladech procesy enkulturace, adaptace a akulturace, a hlavně se věnuje otázce kulturního přetrvávání. Čeští Balkánci vnímají a kategorizují své jídlo, pití a stravovací zvyklosti etnicky. Prvky své národní kuchyně uplatňují zejména v rodině, při rodinných a přátelských neformálních setkáních a při organizovaných akcích menšin. V rodinných jídelníčcích kombinují pokrmy a stravovací zvyklosti vlastní národní a české kuchyně. Národní gastronomie v rodinách zůstává součástí každodennosti; na organizovaných setkáních je druhým nejčastějším prostředkem etnokulturní symbolické sebeprezentace. Existence a intenzita národní gastronomie v kultuře minorit se dnes už neliší generačně podle doby příchodu do cílové země. V současnosti je závislá hlavně na individuální etnické sebeidentifikaci a vztahu ke kulturnímu dědictví mateřského národa. Autorka to dává do souvislosti s postmoderní revitalizací etnických skupin. ER -
BOČKOVÁ, Helena. Kulinární praxe českých Balkánců : Gastronomie v rodině, při menšinových akcích, balkánské restaurace. \textit{Porta Balkanica}. Porta Balkanica o.s., 2019, roč.~11, 1-2, s.~7-27. ISSN~1804-2449.
|