BOČKOVÁ, Helena. Kulinární praxe českých Balkánců : Gastronomie v rodině, při menšinových akcích, balkánské restaurace. Porta Balkanica. Porta Balkanica o.s., 2019, roč. 11, 1-2, s. 7-27. ISSN 1804-2449.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kulinární praxe českých Balkánců : Gastronomie v rodině, při menšinových akcích, balkánské restaurace
Název anglicky Culinary practice of Balkan people living in Czech republic : Family cooking, cooking evends, Balkan restaurants
Autoři BOČKOVÁ, Helena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Porta Balkanica, Porta Balkanica o.s. 2019, 1804-2449.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50404 Antropology, ethnology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00112902
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky kulinární kultura; národní kuchyně; etnická subkultura; akulturace; balkánské menšiny; Česká republika; terénní výzkum
Klíčová slova anglicky Culinary Culture; National Cuisine; Ethnic Subculture; Acculturation; Balkan Minorities; Czech Republic; Fieldwork
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 3. 4. 2020 16:15.
Anotace
Obsahem studie je deskripce, analýza a interpretace kulinární kultury dnešních balkánských etnických minorit v České republice – Bulharů, Srbů, Řeků, Albánců, Makedonců, Bosňáků a Chorvatů. Východiskem je empirický materiál z terénních výzkumů z let 2009–2018. Autorka demonstruje na konkrétních příkladech procesy enkulturace, adaptace a akulturace, a hlavně se věnuje otázce kulturního přetrvávání. Čeští Balkánci vnímají a kategorizují své jídlo, pití a stravovací zvyklosti etnicky. Prvky své národní kuchyně uplatňují zejména v rodině, při rodinných a přátelských neformálních setkáních a při organizovaných akcích menšin. V rodinných jídelníčcích kombinují pokrmy a stravovací zvyklosti vlastní národní a české kuchyně. Národní gastronomie v rodinách zůstává součástí každodennosti; na organizovaných setkáních je druhým nejčastějším prostředkem etnokulturní symbolické sebeprezentace. Existence a intenzita národní gastronomie v kultuře minorit se dnes už neliší generačně podle doby příchodu do cílové země. V současnosti je závislá hlavně na individuální etnické sebeidentifikaci a vztahu ke kulturnímu dědictví mateřského národa. Autorka to dává do souvislosti s postmoderní revitalizací etnických skupin.
Anotace anglicky
This study aims to describe, analyze and interpret culinary culture of today´s Balkans ethnic minorities in the Czech Republic – Bulgarians, Serbians, Greeks, Albanians, Macedonians, Bosnians and Croatians. The analysis is based on empiric materials from fieldwork held in 2009–2018. The author demonstrates specific examples of processes of enculturation, adaptation and acculturation, and mainly focuses on the issue of cultural persistence. Migrants from the Balkans living in the Czech Republic perceive and categorize their food, drink and eating habits through their ethnicity. They apply the elements of their national cuisine especially in the family life, at informal social meetings, and organized minority events. Their diet combines meals and eating habits of both: their national, and Czech cuisine. The national gastronomy remains part of their everyday lives and second most common way of ethno-cultural self-presentation during their organized minority events. The existence and intensity of national cuisines in minority culture is no longer determined by the length of their stay in target country. Instead, it is determined mainly by individual ethnic identification and the relationship to the national cultural heritage of the country of origin. The author put this phenomenon into context of postmodern revitalization of ethnic groups.
VytisknoutZobrazeno: 31. 5. 2024 02:54