SASÍNKOVÁ, Markéta, Ondřej BALVÍN, Tomáš BARTONIČKA, Jana KŘEMENOVÁ, Oliver OTTI, Klaus REINHARDT a Christian MASSINO. Reprodukční kompatibilita hostitelských linií štěnice domácí (Cimex lectularius). In Zoologické dny Olomouc. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Reprodukční kompatibilita hostitelských linií štěnice domácí (Cimex lectularius)
Název česky Reprodukční kompatibilita hostitelských linií štěnice domácí (Cimex lectularius)
Název anglicky Reproductive compatibility of the bedbugs host lines (Cimex lectularius)
Autoři SASÍNKOVÁ, Markéta, Ondřej BALVÍN, Tomáš BARTONIČKA, Jana KŘEMENOVÁ, Oliver OTTI, Klaus REINHARDT a Christian MASSINO.
Vydání Zoologické dny Olomouc, 2020.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10613 Zoology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky bedbugs; reproductive compatibility
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 29. 4. 2021 18:56.
Anotace
Procesům ekologické speciace je v posledních desetiletích věnována rostoucí pozornost, a to jak v případě alopatrické, tak sympatrické divergence. Všeobecně rozšířený koncept ekologické speciace obvykle předpokládá, že se bariéra genového toku vyvine následkem divergence, která vznikne díky selekci proti hybridizaci ekologicky odlišných populací. Alternativní scénář, ve kterém reprodukční bariéra vzniká jako přímý důsledek specifické ekologie druhu (aniž by nejprve došlo k nahromadění genetických rozdílů), však bývá často opomíjen. V takovém případě by pak reprodukční bariéra byla způsobena populační fenotypovou plasticitou. Náš modelový organizmus – štěnice domácí (Cimex lectularius) – představuje dvě geneticky izolované hostitelské linie, sympatricky se vyskytující na lidech a netopýrech. V kooperaci čtyř pracovišť (Praha, Brno, Bayreuth a Drážďany) je v současné chvíli testován efekt specifické potravy (lidská a netopýří krev) na fenotyp spermatu, a v důsledku tak na reprodukční kompatibilitu hostitelských linií štěnice. Nezbytnou součástí projektu je test vlivu genetické složky na kompatibilitu linií. Srovnáváme proto fertilitu samic, pářených se samci vlastní a cizí hostitelské linie, na unifikované dietě ve všech kombinacích 3 populací z lidí a 3 populací z netopýrů. Předběžné vyhodnocení dat z 370 páření ukázalo pozitivní efekt samičí linie na kladení, stejně jako pozitivní efekt samčí linie na přežívání potomstva (na základě dat z 939 potomků). Protože předběžné výsledky dokonce poukázaly na možný heterozní efekt při křížení vzdálených linií, lze prozatím říct, že reprodukční bariéra na základě nekompatibility genomu mezi hostitelskými liniemi štěnice neexistuje. Naše výsledky prozatím nevylučují, že by rozdílná ekologie linií skutečně mohla stát za reprodukční bariérou linií.
Anotace anglicky
In recent decades, processes of ecological speciation have received increasing attention, both in the case of allopathic and sympathetic divergence. The widespread concept of ecological speciation usually assumes that the gene flow barrier will develop as a result of divergence due to selection against hybridization of ecologically different populations. However, an alternative scenario in which the reproductive barrier arises as a direct result of the species specific ecology (without first accumulating genetic differences) is often neglected. In this case, the reproductive barrier would be due to population phenotypic plasticity. Our model organism - Cimex lectularius - represents two genetically isolated host lines associated with humans and bats. The cooperation of four sites (Prague, Brno, Bayreuth and Dresden) is currently testing the effect of specific food (human and bat blood) on the sperm phenotype and consequently on the reproductive compatibility of the bug host lines. An essential part of the project is a test of the effect of the genetic component on line compatibility. Therefore, we compare the fertility of females mated with male and foreign host lines on a unified diet in all combinations of 3 human populations and 3 bat populations. Preliminary evaluation of 370 mating data showed a positive effect of the female line on egg-laying, as well as a positive effect of the male line on progeny survival (based on data from 939 offspring). Because preliminary results even pointed to a possible heterogeneous effect in crossing distant lines, so far it can be said that there is no reproductive barrier due to genomic incompatibility between the bug host lines. Our results do not yet rule out that the different ecology of the lines could actually be behind the reproductive barrier of the lines.
Návaznosti
GC18-08468J, projekt VaVNázev: Role adaptace a fenotypové plasticity spermií v ekologické speciaci
Investor: Grantová agentura ČR, Role adaptace a fenotypové plasticity spermií v ekologické speciaci
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 04:34