KŘEMENOVÁ, Jana, Ondřej BALVÍN, Klaus REINHARDT, Alfons WEIG, Oliver OTTI a Tomáš BARTONIČKA. Vliv potravy samce na fitness samice a kompetici spermií u štěnic, Cimex lectularius. In Zoologické dny Olomouc. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv potravy samce na fitness samice a kompetici spermií u štěnic, Cimex lectularius
Název česky Vliv potravy samce na fitness samice a kompetici spermií u štěnic, Cimex lectularius
Název anglicky Influence of male food on female fitness and sperm competition in bedbugs, Cimex lectularius
Autoři KŘEMENOVÁ, Jana, Ondřej BALVÍN, Klaus REINHARDT, Alfons WEIG, Oliver OTTI a Tomáš BARTONIČKA.
Vydání Zoologické dny Olomouc, 2020.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10613 Zoology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky bedbug; diet effect; sperm competition; ecological speciation
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 29. 4. 2021 18:56.
Anotace
Výběrové párování má velký dopad na speciaci, avšak jeho vliv byl zkoumán především před samotným pářením, mnohem méně pak po něm (výběrové oplodnění). Výzkum výběrového páření dosud příliš nerozlišoval, zda byla volba partnera učiněna na základě ekologických nebo genetických faktorů. V našem experimentu vícenásobného párování jsme použili pět populací štěnice domácí (Cimex lectularius), parazitující člověka nebo netopýry, jenž lze krmit i krví druhého hostitele. Samice a první použitý samec (P1) pocházeli z jedné populace, která byla odlišná od populací druhých použitých samců (P2). P2 samci byli krmeni jak na svém přirozeném hostiteli, tak na alternativním hostiteli (tj. osm kombinací), díky tomu jsme byli schopni kvantifikovat relativní vliv genetického (spermie) a ekologického (semenné váčky) efektu samce na výsledek výběrového oplodnění. Testy otcovství jsme provedli u 10 potomků/týden/samice napříč celou dobou kladení (n=4351 potomků). Výsledky této práce ukazují, že podíl otcovství P2 samce se zvyšuje s časem od páření, z 22 % v 1. týdnu na průměrně 84 % v 7. týdnu. Dále se ukázalo, že P2 samci mají vyšší podíl otcovství v 1. týdnu na své přirozené dietě bez ohledu na původ (výběrové oplodnění), ale v následujících týdnech se vliv diety na poměr otcovství mění s ohledem na linii P2 samců. Výsledky navíc odhalili, že samice pářené se samci krmenými na netopýří krvi (bez ohledu na původ) mají vyšší fitness (větší počet oplozených vajíček a prodlouženou dobu kladení). Naše studie tedy dokládá význam separace environmentálních a genetických vlivů na výběrové párování a ukazuje, že v průběhu času nemusí být vždy konstantní.
Anotace anglicky
Even though assortative mating has large implication for mate choice and speciation, it has mainly been examined prior to mating, but less so after mating (assortative fertilisation). Moreover, research on assortative mating has not always separated whether the assortment was based on environmental or genetic effects. In our multiple mating experiment, we used five populations of a common bedbug (Cimex lectularius) that is naturally associated with humans or bats, which can be fed with the blood of the other host. Females and 1st used males (P1) came from one population that was different from the populations of 2nd used males (P2). P2 were fed on either their original diet or that of the other populations (i.e. eight combinations) and thereby we were able to quantify the relative influence of male genetics (sperm) and environment (seminal vesicles) on the outcome of assortative fertilization. Focussing on sperm offence, we genotyped 10 offspring/week/female throughout the whole egg-laying period. The results of this work show that the paternity of P2 increases with time since mating, from 22 % at week 1 to an average of 84 % at week 7. Furthermore, P2 males have a higher proportion of paternity at week 1 on their natural diet regardless of origin (assortative fertilization), but in the coming weeks the effect of diet on the paternity ratio changes with respect to the male P2 lineage. In addition, the results revealed that females mated with males fed on bat blood (regardless of origin) have higher fitness (more fertilized eggs and prolonged laying time). Thus, our study demonstrates the importance of separating environmental and genetic effects on assortative mating and shows that it may not always be constant over time.
Návaznosti
GC18-08468J, projekt VaVNázev: Role adaptace a fenotypové plasticity spermií v ekologické speciaci
Investor: Grantová agentura ČR, Role adaptace a fenotypové plasticity spermií v ekologické speciaci
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 18:15