NECIDOVÁ, L., B. MRŇOUSOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ, Š. BURSOVÁ and B. JANŠTOVÁ. Účinek vybraných konzervantů na růst Listeria monocytogenes v lahůdkářských výrobcích (Effect of selected preservatives on growth of Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods). Veterinářství. Praha: Profi Press s.r.o., 2019, vol. 69, No 12, p. 841-844. ISSN 0506-8231.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Účinek vybraných konzervantů na růst Listeria monocytogenes v lahůdkářských výrobcích
Name in Czech Účinek vybraných konzervantů na růst Listeria monocytogenes v lahůdkářských výrobcích
Name (in English) Effect of selected preservatives on growth of Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods
Authors NECIDOVÁ, L., B. MRŇOUSOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ, Š. BURSOVÁ and B. JANŠTOVÁ.
Edition Veterinářství, Praha, Profi Press s.r.o. 2019, 0506-8231.
Other information
Type of outcome Article in a journal
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
Keywords (in Czech) růst bakterií; Listeria monocytogenes; růstový model
Keywords in English bacterial growth; Listeria monocytogenes; growth model
Tags Reviewed
Changed by Changed by: RNDr. Danka Haruštiaková, Ph.D., učo 163612. Changed: 14/2/2020 12:11.
Abstract
Studie hodnotí účinek konzervantů benzoanu sodného a sorbanu draselného (E 211 a E 202) a Defence JB na potlačení růstu L. monocytogenes v devíti typech lahůdkářských výrobků. U většiny testovaných produktů nedošlo k růstu L. monocytogenes a počty byly na konci skladování signifikantně nižší než na počátku po zaočkování jak u vzorků s konzervačními prostředky, tak bez nich. Stejných nebo vyšších počtů bylo dosaženo pouze u ruských vajec a těstovinového salátu, opět bez ohledu na přidané konzervanty. Výsledky studie ukázaly, že působení vnitřních faktorů, jako je pH a aw, spolu s nižší skladovací teplotou hrají z hlediska potlačení růstu L. monocytogenes větší roli, než použití testovaných konzervačních látek.
Abstract (in Czech)
Studie hodnotí účinek konzervantů benzoanu sodného a sorbanu draselného (E 211 a E 202) a Defence JB na potlačení růstu L. monocytogenes v devíti typech lahůdkářských výrobků. U většiny testovaných produktů nedošlo k růstu L. monocytogenes a počty byly na konci skladování signifikantně nižší než na počátku po zaočkování jak u vzorků s konzervačními prostředky, tak bez nich. Stejných nebo vyšších počtů bylo dosaženo pouze u ruských vajec a těstovinového salátu, opět bez ohledu na přidané konzervanty. Výsledky studie ukázaly, že působení vnitřních faktorů, jako je pH a aw, spolu s nižší skladovací teplotou hrají z hlediska potlačení růstu L. monocytogenes větší roli, než použití testovaných konzervačních látek.
Abstract (in English)
This study evaluated the effect of sodium benzoate mixed with potassium sorbate (E 211 and E 202) and a commercially available preservative Defence JB on survival and growth of L. monocytogenes in nine types of ready-to-eat foods. In most tested foods, L. monocytogenes was unable to proliferate and its counts at the end of storage were significantly lower than those at the baseline after artificial inoculation irrespective of whether or not preservatives were added. The only exceptions were pasta salad and hardboiled eggs in mayonnaise where L. monocytogenes proliferated, again irrespective of added preservatives. Our results suggest that synergistic effects of intrinsic factors such as pH and aw with low storage temperatures plays a greater role in controlling L. monocytogenes growth than tested preservatives.
Links
90121, large research infrastructuresName: RECETOX RI
PrintDisplayed: 28/5/2024 17:02