k 2020

Sociální sítě heretiků : Případ lollardů v Coventry

KRÁL, Jan

Základní údaje

Originální název

Sociální sítě heretiků : Případ lollardů v Coventry

Název anglicky

Heretical social networks : The case of Coventry Lollards

Autoři

KRÁL, Jan (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Analýza sítí napříč obory, Praha 31. 1. 2020, 2020

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

60304 Religious studies

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14210/20:00114055

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

Klíčová slova anglicky

social network analysis; medieval heresy; inquisition; Lollards

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 9. 2. 2024 23:11, Mgr. Ivona Vrzalová

Anotace

V originále

Příspěvek představí využití SNA v oblasti středověkých herezí. Konkrétně se zaměří na osoby vyšetřované v anglickém městě Coventry v letech 1486-1522. Podle informací z inkvizičních registrů byla vytvořena síť těchto osob a veškerých jejich dostupných interakcí a vztahů. Důležitost jednotlivých aktérů dle různých metrik centrality byla dána do souvislosti s jejich demografickými údaji, jako je pohlaví, povolání či věk. Obdobným způsobem byla zkoumána důležitost kategorií aktérů, tedy např. žen či mužů celkově.

Anglicky

The contribution will present the utilisation of SNA in the context of medieval heresies. Specifically, it will focus on people investigated in Coventry in the years 1486-1522. The network of these actors and all of their available interactions and relationships were created according to the information from the inquisitorial records. The importance of individual actors measured by various centrality metrics was linked to their demographic attributes such as gender, occupation, or age. Consequently, the importance of those attributes (e.g., women as a whole) was explored as well.

Návaznosti

GX19-26975X, projekt VaV
Název: Nekonformní náboženské kultury ve středověké Evropě z pohledu analýzy sociálních sítí a geografických informačních systémů (Akronym: DISSINET)
Investor: Grantová agentura ČR, Nekonformní náboženské kultury ve středověké Evropě z pohledu analýzy sociálních sítí a geografických informačních systémů