Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@inproceedings{1625178, author = {Bischofová, Svatava and Ruprich, Jiří}, address = {Brno}, booktitle = {Sborník abstraktů XLVI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2020“}, keywords = {vitamin D, novel foods, mushrooms, yeast, milk, fortification, dietary intake}, location = {Brno}, publisher = {Mendelova univerzita}, title = {VITAMIN D Z POHLEDU NOVÝCH A FORTIFIKOVANÝCH POTRAVIN}, url = {http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny}, year = {2020} }
TY - JOUR ID - 1625178 AU - Bischofová, Svatava - Ruprich, Jiří PY - 2020 TI - VITAMIN D Z POHLEDU NOVÝCH A FORTIFIKOVANÝCH POTRAVIN PB - Mendelova univerzita CY - Brno KW - vitamin D, novel foods, mushrooms, yeast, milk, fortification, dietary intake UR - http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny N2 - Potravin, ze kterých je možno přirozeně získat vitaminu D, není mnoho. Za jeho hlavní zdroj je sice považována syntéza v kůži, ale ta je ovlivněna řadou faktorů, díky kterým se potraviny pro člověka mohou stát jeho jediným zdrojem. Výzkumy ukazují, že pro správné fungování všech orgánových systémů ho potřebujeme 3−4x více, než se v minulosti udávalo. Z obvyklé stravy přijímá česká populace starší čtyř let 2,5−5,1 μg vitaminu D/den (střední hodnota) a více jak 95 % jedinců nedosahuje dietou stanovených doporučení (Bischofová et al, 2018). Cílem článku je proto popsat některé potenciální zdroje vitaminu D, jejichž konzumací by se dietární přívod mohl podpořit, a to na úrovni široké populace. Půjde o tzv. nové potraviny a dále o potraviny fortifikované. Ty sice na trhu existují, ale jejich rozšíření není v ČR příliš velké. Příspěvek se nezabývá jinými bohatými zdroji vitaminu D − např. rybami, o nichž je známo, že by se v jídelníčku měly objevovat často, přesto jejich konzumace v ČR zůstává nízká (kolem 5,5 kg/osobu/rok), či doplňky stravy, jejichž užívání závisí na tom, zda si je spotřebitel zakoupí a bude užívat. ER -
BISCHOFOVÁ, Svatava a Jiří RUPRICH. VITAMIN D Z POHLEDU NOVÝCH A FORTIFIKOVANÝCH POTRAVIN. In \textit{Sborník abstraktů XLVI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2020“}. Brno: Mendelova univerzita, 2020.
|