2019
Geografická analýza produkce révy vinné na území Jihomoravského kraje
VĚŽNÍK, Antonín a Jakub KYSELÝZákladní údaje
Originální název
Geografická analýza produkce révy vinné na území Jihomoravského kraje
Název česky
Geografická analýza produkce révy vinné na území Jihomoravského kraje
Název anglicky
Geographical Analysis of Grapevine in the South Moravian Region
Autoři
VĚŽNÍK, Antonín (203 Česká republika, domácí) a Jakub KYSELÝ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Geografické informácie, Nitra, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, 2019, 1337-9453
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
50701 Cultural and economic geography
Stát vydavatele
Slovensko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14310/19:00113015
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky
Jihomoravský kraj; vinohrady; výnosy; sklizeň; produkce
Klíčová slova anglicky
South Moravian Region; viticulture; vineyard production; harvest; production
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 27. 3. 2020 19:12, Mgr. Marie Šípková, DiS.
V originále
Hlavním cílem článku je analýza vývoje produkce révy vinné na území Jihomoravského kraje.Produkce byla sledována i z pohledu měnících se přírodních podmínek, především s přihlédnutím ke klimatickým a půdním činitelům. Výsledky byly analyzovány za použití metod výpočtu korelačního koeficientu. Velmi důležitou částí příspěvku je také podrobná analýza produkce v jednotlivých vinařských podoblastech Jihomoravského kraje. v analýze produkce je také přihlédnuto k zastoupení jednotlivých odrůd révy vinné. V článku byla použita data ze statistické databáze, tak i data získaná vlastním teréním výzkumem.
Anglicky
The aim of this articles is to analyze the progress of the grapevine production and vineyard progress in the South Moravian Region. With more space being so devoted to observing factors that affect the overall level of viticulture in the region. In particular monitoring of selected climatic factors that significantly affect grapevine production. They were analyzed by calculating the correlation coefficient. An important part of the paper is devoted to a more detailed analysis of the grapevine production and the size of the vineyard in the territory of the South Moravian Region, supplemented by a questionnaire survey of selected wine producers. This paper used secondary data from different sources, supplemented by data obtained from own field surveys.