ŠTĚRBA, Jaroslav a Peter MÚDRY. Perspektivy v léčbě nejen sarkomů. In Adámková Krákorová, Dagmar. Sarkomy. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2019, s. 266-270. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-5271-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Perspektivy v léčbě nejen sarkomů
Název anglicky Perspectives in the treatment of not only sarcomas
Autoři ŠTĚRBA, Jaroslav (203 Česká republika, garant, domácí) a Peter MÚDRY (203 Česká republika, domácí).
Vydání První vydání. Praha, Sarkomy, od s. 266-270, 5 s. Edice postgraduální medicíny, 2019.
Nakladatel Mladá fronta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30204 Oncology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00113274
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-204-5271-9
Klíčová slova česky sarkomy
Klíčová slova anglicky sarcomas
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 14. 4. 2020 14:54.
Anotace
V posledních desetiletích minulého století se osud onkologicky nemocných dětí výzamným způsobem zlepšil a dlouhodobých remisí doshuje v rozvinutých zemích více než 80 %. První dvě desetiletí nového tisíciletí jsou však svěkem určité stagnace ve zlepšování celkového přežití a navzory i lepšímu procentu dosažených remisí v řadě oblastí, jako jsou např. metastické sarkomy, H3K27M mutované středočárové gliomy či některé ependymomy, zůstává významné procento pacientů, kde jsou spojeny s velmi závažnou akutní i dlouhodobou toxicitou. V dospělé onkologii je jednoznačným průlomem strategie imunoterapie. U dětí je z důvodu velkého spektra malignit a malé incidence tento vývoj obtížněji reprodukovatelný. V posledních letech výzamným způsobem pokročilo poznání biologie nádorových onemocnění, které vedlo k identifikaci charakteristických znaků nádorů poskytujících nádorové buňce a tkáni růstovou výhodu. Tyto aberace se v posledních letech snažíme léčebně ovlivňovat, a to tak, že pečlivě vyšetřeným pacientům je nabízena terapie na základě přítomnosti či nepřítomnosti určitých aberací či biomarkerů.
Anotace anglicky
In the last decades of the last century, the fate of cancer patients has improved significantly, with long-term remissions reaching more than 80% in developed countries. However, the first two decades of the new millennium have witnessed some stagnation in improving overall survival and despite a better percentage of remissions achieved in a number of areas such as metastatic sarcomas, H3K27M mutated midline gliomas or some ependymomas, a significant percentage of patients remain associated with severe acute and long-term toxicity. In adult oncology, the immunotherapy strategy is a clear breakthrough. In children, this development is more difficult to reproduce due to the large spectrum of malignancies and low incidence. In recent years, the knowledge of cancer biology has progressed significantly, which has led to the identification of tumor characteristics that give the tumor cell and tissue a growth advantage. We have been trying to influence these aberrations over the past few years by offering carefully examined patients a treatment based on the presence or absence of certain aberrations or biomarkers.
VytisknoutZobrazeno: 17. 8. 2024 21:53