2019
A novel method for classification of wine based on organic acids
MILOVANOVIĆ, Miodrag, Jiří ŽERAVÍK, Michal OBOŘIL, Marta PELCOVÁ, Karel LACINA et. al.Základní údaje
Originální název
A novel method for classification of wine based on organic acids
Název česky
Nová metoda pro klasifikaci vína založená na organických kyselinách
Autoři
MILOVANOVIĆ, Miodrag (688 Srbsko, domácí), Jiří ŽERAVÍK (203 Česká republika, domácí), Michal OBOŘIL (203 Česká republika, domácí), Marta PELCOVÁ (203 Česká republika, domácí), Karel LACINA (203 Česká republika, domácí), Uros CAKAR (688 Srbsko), Aleksandar PETROVIC (688 Srbsko), Zdeněk GLATZ (203 Česká republika, domácí) a Petr SKLÁDAL (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Food Chemistry, Elsevier Science, 2019, 0308-8146
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Nizozemské království
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 6.306
Kód RIV
RIV/00216224:14310/19:00113328
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000458119700038
Klíčová slova česky
karboxylové kyseliny; kapilární elektroforesa; biosensor; analýza hlavních komponent; samoorganizovaná mapa
Klíčová slova anglicky
Carboxylic acids; Capillary electrophoresis; Biosensor; Principal component analysis; Self-organizing map
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 10. 10. 2024 09:24, Ing. Monika Szurmanová, Ph.D.
V originále
Bio-electronic tongue was linked to artificial intelligence processing unit and used for classification of wines based on carboxylic acids levels, which were indirectly related to malolactic fermentation. The system employed amperometric biosensors with lactate oxidase, sarcosine oxidase, and fumarase/sarcosine oxidase in the three sensing channels. The results were processed using two statistical methods – principal component analysis (PCA) and self-organized maps (SOM) in order to classify 31 wine samples from the South Moravia region in the Czech Republic. Reference assays were carried out using the capillary electrophoresis (CE). The PCA patterns for both CE and biosensor data provided good correspondence in the clusters of samples. The SOM treatment provided a better resolution of the generated patterns of samples compared to PCA, the SOM derived clusters corresponded with the PCA classification only partially. The biosensor/SOM combination offers a novel procedure of wine classification.
Česky
Bioelektronický jazyk spojený s chemometrickým zpracováním měřených hodnot, sloužící pro klasifikaci vín dle obsahu karboxylových kyselin.
Návaznosti
LM2015043, projekt VaV |
| ||
MUNI/A/1100/2017, interní kód MU |
| ||
90043, velká výzkumná infrastruktura |
|