HRDÝ, Jakub a Petr KRÁLÍK. Kvalitativní detekce viru hepatitidy E (HEV-1 a HEV-3) pomocí metody MOL-PCR. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kvalitativní detekce viru hepatitidy E (HEV-1 a HEV-3) pomocí metody MOL-PCR
Název anglicky Qualitative detection of hepatitis E virus (HEV-1 a HEV-3) by MOL-PCR
Autoři HRDÝ, Jakub a Petr KRÁLÍK.
Vydání 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Cert., akred., schvál. metodiky, specializované mapy, léčebné, památkové postupy
Obor 10607 Virology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova anglicky qualitative detection; multiplex detection; hepatitis A virus; foodborne viruses; waterborne viruses; MOL-PCR; xMAP technology; Luminex
Technické parametry Předkládaná metodika nabízí rychlý a standardizovaný postup detekce přítomnosti viru hepatitidy E (HEV-1 a HEV-3), respektive jeho nukleové kyseliny (RNA), ve vzorku. Tato metodika může být součástí komplexní multiplexní detekce patogenů, která umožňuje detekovat v jedné reakci až několik desítek různých patogenů, přičemž jako templátová RNA/DNA může být použita izolovaná RNA/DNA různého původu, např. z tkání a trusu zvířat, z prostředí, vody nebo surovin a potravin živočišného i rostlinného původu určených pro lidskou spotřebu. Metodika je využitelná jako vhodný komplexní nástroj pro skríninkové testy na široké spektrum patogenů.
Změnil Změnil: Mgr. Jakub Hrdý, Ph.D., učo 375735. Změněno: 31. 3. 2020 12:24.
Anotace
Metodika přehledně zpracovává rychlý a standardizovaný postup detekce přítomnosti RNA viru hepatitidy E (HEV-1 a HEV-3) ve vzorku. Metodika je vhodná pro monitoring a skrínink studovaného patogena a je použitelná pro široké využití ve veterinární i humánní oblasti. Standardizovaný systém může být součástí komplexní multiplexní detekce patogenů, která umožňuje detekovat v jedné reakci až několik desítek různých patogenů, přičemž jako templátová RNA/DNA může být použita izolovaná RNA/DNA různého původu, např. z tkání a trusu zvířat, z prostředí, vody nebo surovin a potravin živočišného i rostlinného původu určených pro lidskou spotřebu.
Anotace anglicky
The methodology makes a clear overview of the rapid and standardized procedure for detecting the presence of RNA of hepatitis E virus (HEV-1 a HEV-3) in the sample. The methodology is suitable for monitoring and screening of the studied pathogen and is applicable for a wide range of applications in the veterinary and human fields. The standardized system may be part of complex multiplex pathogen detection, which allows detection of up to several dozens of different pathogens in one reaction, using isolated RNA/DNA of different origins, eg. animal and animal tissues, environment, water or raw materials and food both animal and plant origin intended for human consumption.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 14:29