DENEV, Petko, Milan ČÍŽ, Maria KRATCHANOVA a Denica BLAZHEVA. Black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols reveal different antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities. Food Chemistry. Oxford, UK: Elsevier Science, 2019, roč. 284, JUN 30 2019, s. 108-117. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.108.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols reveal different antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities
Autoři DENEV, Petko (garant), Milan ČÍŽ (203 Česká republika, domácí), Maria KRATCHANOVA a Denica BLAZHEVA.
Vydání Food Chemistry, Oxford, UK, Elsevier Science, 2019, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10400 1.4 Chemical sciences
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 6.306
Kód RIV RIV/00216224:14310/19:00113524
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.108
UT WoS 000458119700014
Klíčová slova anglicky Black chokeberry (Aronia melanocarpa) fruits; Polyphenols; Antioxidant activity; Oxidative burst; Neutrophils; Antimicrobial properties
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 2. 4. 2020 15:19.
Anotace
The current study reports data on antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities of different polyphenolic preparations from black chokeberry fruits: crude extract, purified extract standardized to 20% and 40% anthocyanins, and proanthocyanidins; as well as pure compounds (chlorogenic acid, cyanidin-3-O-galactoside, epicatechin, rutin and quercetin) present in black chokeberries. Minor phenolic components - quercetin and epicatechin showed the highest ORAC and TRAP antioxidant activity. Given the amount of individual phenolics in the fruits, proanthocyanidins are the major contributor to antioxidant activity of fresh black chokeberries. Studied polyphenols and preparations had no effect on the spontaneous chemiluminescence (CL) of human neutrophils and only mild effect on PMA-activated CL. Greater effects were observed on OZP-activated CL, being statistically significant (p < 0.05) for quercetin and rutin. The antimicrobial activity test against 10 pathogens showed that black chokeberry proanthocyanidins are the most potent antimicrobial agents in the fruit.
VytisknoutZobrazeno: 24. 7. 2024 04:21